Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Gránátok miatt lebénult Buda

2007.10.27. 18:07
Néhány órára lezárták a Szilágyi Erzsébet fasort a Moszkva tér és a Városmajor utca között. A villamossín felújítása közben ugyanis második világháborús robbanószerkezeteket és emberi maradványokat találtak. Az útlezárást fél hatkor feloldották

Fél hat után feloldották az útlezárást a Szilágyi Erzsébet fasor, Moszkva tér és Városmajor utca közti szakaszon. A korlátozást azért rendelte el a rendőrség, mert a villamossínek felújításakor második világháborúból maradt robbanóeszközöket találtak, és a munkások ugyanott emberi csontokat is felfedeztek. Utóbbiak feltehetően szintén a háború óta nyugodtak az utca alatt.

Hajdú Gábor ezredes, tűzszerészparancsnok az Indexnek elmondta, hogy a sínek közt egy 75 milliméteres repesz rombológránátot, német és magyar kézigránátokat, mintegy két kilónyi gyalogsági lőszert találtak. Ezeken felül rábukkantak két gyújtószerkezetre is, amikről feltehetőleg már lemállott a robbanótest. Az utóbbiak életveszélyesek és nem is szállíthatók, ezért a tűzszerészek a helyszínen semmisítették meg azokat.

A nagyobb robbanószerkezeteket a tűzszerészek egyben szállították el a helyszínről.

A csontokkal a továbbiakban az ÁNTSZ foglalkozik. A maradványokra és a bombára mindössze másfél méter mélységben bukkant a markológép kezelője.

Az útlezárás nagy dugót okozott Budán és a körút pesti részén is, de hat órára nagyjából normalizálódott a helyzet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!