Olivér
5 °C
8 °C

Simicskó: Hiteles a merényletfenyegetés

2006.09.21. 18:01
Hitelesnek tűnő titkosszolgálati információk alapján beszélte le a Fidesz elnökségét a hétvégi demonstráció megtartásáról Simicskó István, az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának vezetője. Simicskó az Indexnek azt állította, hogy a mostani jelentés egy lehetséges robbantásos merényletről sokkal megalapozottabb, mint a tavaszi választások előtt szlovák bombafenyegetés.

A nemzetbiztonsági bizottság KDNP-s elnöke, Simicskó István szerda este találkozott Szilvásy György kancelláriaminiszterrel és Galambos Lajossal, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójával, akik olyan titkosszolgálati jelentéseket mutattak neki, amik meggyőzték: tényleges fenyegetéssel kell számolni a szombati fideszes tömegrendezvényen.

Titkos szervezetekről jelentettek

Petrétei nem tud bombáról
A robbantásos merénylet ügyében tartott megbeszélésen Simicskó István és Kövér László állítása szerint részt vett Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter is. A tárca sajtóosztálya viszont arról tájékoztatta az Indexet, hogy a miniszternek nincs és nem is volt tudomása arról, hogy a Fidesz - eredetileg - szombatra tervezett tömegrendezvényén robbantásos merényletre készült volna bárki is. A Miniszterelnöki Hivatalból egyelőre nem kaptunk választ Szilvásy György információira vonatkozó kérdésünkre.
Simicskó István az Index kérdésére elmondta, hogy neki bemutatott információk konkrét bűnözői csoportok tevékenységéről készültek, és a jelentés olyan összefüggéseket tárt fel, amelyek az ellenzéki politikust is meggyőzték hitelességükről. Az NBH anyag minősítése miatt Simicskó nem árulta el, milyen csoportok, szervezetek neve szerepelt a Szilvásyék által bemutatott dokumentumban, annyit azonban leszögezett, hogy sokkal hitelt érdemlőbb, mint az áprilisi választások idején megszellőztetett szlovák bombafenyegetési történet.

Meggyőzte a Fideszt is

A kereszténydemokrata politikus szerint a tavaszi választások előtt történt bejelentés egy, állítólag a szlovák titkosszolgálattól származó, angol nyelvű "elég sajátos levél" alapján történt. A mostani figyelmeztetés viszont nem légből kapott, nem előzmények nélküli információszellőztetés.

Simicskó elmondta, hogy az elmúlt napok történései alapján megalapozottnak tűnő információk birtokában maga tájékoztatta a Fidesz elnökségét. Mint emlékezetes, a Fidesz maga is meghívta az NBH-t felügyelő Szilvásyt és a titkosszolgálat vezetőjét a nagygyűlés előkészítésére hivatott operatív bizottságba, ahova viszont nem mentek el. A Fidesz-vezetés azonban a KDNP-s közvetítéssel megkapott információk alapján úgy döntött, lemondja a Hősök terére tervezett tömegdemonstrációt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?