Konrád
8 °C
26 °C

Kovács: Orbán botránypolitikát folytat

2000.12.04. 15:43
A magyar kormány botránypolitikát folytat, a miniszterelnök pedig túllépi hatáskörét, amikor beavatkozik Hódmezővásárhely belügyeibe - mondta Kovács László, az MSZP elnöke a párt hétfői frakcióülését követő sajtótájékoztatón. A pártelnök kitért Torgyán vagyoni helyzetére, a Magyar Televízió tartozásainak érthetetlen elengedésére, az Index érdeklődésére kommentálta a hódmezővásárhelyi választások eredményét és szólt a minimálbérekről, meg arról is, hogy a kormánynak nem fontos az érdekegyeztetés.
Az európai demokráciákban példátlan, hogy egy kormányfő személyesen avatkozik be egy város önkormányzatának megválasztásába, autóutat és egyéb protekciós fejlesztéseket ígérve arra az esetre, ha a megfelelő jelölt nyeri el a polgármesteri posztot - jelentette ki a pártelnök a hódmezővásárhelyi választások eredményére és Orbán Viktor múlt heti, hódmezővásárhelyi jelenésére utalva.

A kormány mentőövet dob Torgyánnak

Kovács László a "kormány pártpolitikai indíttatású garázdálkodásáról" beszélt
Az MSZP újra megválasztott elnöke szerint a kabinet mentőövet dob Torgyán Józsefnek, hogy a miniszternek ne kelljen nyilvánosságra hoznia vagyonnyilatkozatának titkos részeit, és rejtve maradhasson a kisgazda politikus anyagi gyarapodásának háttere. A pártelnök kijelentette: az Országgyűlés mentelmi bizottságának saját hatáskörben kellene megvizsgálni a gyanúba keveredett képviselők vagyoni helyzetét.

Kovács hozzátette: az MSZP a felmerülő kérdéses ügyekben a képviselőkre bízza, hogy mihez kezdenek nyilatkozatukkal, a pártnak nincs egységes álláspontja a vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatban.

Kovács hiányolja az érdekegyeztetést

A szocialista elnök kifejtette pártja álláspontját a minimálbérek megállapításával kapcsolatban is. Szerinte a magyar kormány ismét bizonyságát adta annak, hogy döntéshozatalkor feleslegesnek tart bármiféle érdekegyeztetést, hiszen a közterheket rendkívüli mértékben megemelő új érték megállapításakor a kabinet minden egyeztető fórumot figyelmen kívül hagyott.

Kovács elfogadhatatlannak tartja a Magyar Televízióban kialakult helyzetet is, ahol az egyoldalú hírszerkesztésért és újságírói lojalitásért cserébe a kormány példátlan módon elengedi az intézmény csaknem tízmilliárd forintos köztartozását.

Az Index érdeklődésére az MSZP elnöke elmondta, hogy a párt nemrég megválasztott elnöksége kedden tartja első ülését, amikor a többi között megvitatják Szili Katalin, az elnökhelyettesként új funkciót betöltő vezetőségi tag munkakörét és konkrét feladatait, és napirendre kerülhetnek a Németh Miklóssal kapcsolatos személyi kérdések is.

Kovács László "a kormány pártpolitikai indíttatású garázdálkodásáról" beszélt, amikor tiltakozását fejezte ki az ellen, hogy Szabadi Bélát, a földművelésügyi tárca államtitkárát esetleg a jegybank alelnökévé nevezzék ki. A lépés szerinte ártana az ország megítélésének.