Sára, Márió
2 °C
6 °C

Bozóki fizethet Orbánnak

2005.10.11. 15:58
Félmillió forintos nem vagyoni kártérítést kell fizetnie Orbán Viktor részére Bozóki András kultuszminiszternek, illetve a Magyar Hírlap korábbi kiadójának, a Ringiernek, amiért a lap 2003. szeptember 5-ei számában Bozóki még politológusként azt írta, hogy Orbán Viktor a tiszti kaszinó eladásából származó bevételt saját gazdagodására használta volna fel.

A Fővárosi Ítélőtábla keddi, jogerős ítéletében helybenhagyta az első fokon eljáró Fővárosi bíróság ítéletét, amely kimondta, Bozóki Andárs kultuszminiszter megsértette Orbán Viktor jóhírnév védelméhez fűződő személyiségi jogait, amiért a lap akkori kiadójával közösen félmillió forint nem vagyoni kártérítést kell fizetniük a Fidesz-elnök számára. Bozóki ugyanis azt írta "MSZP: utódlási harc" című cikkében, hogy a Fidesz által értékesített Tiszti kaszinó bevételét Orbán Viktor a politikusi létét felhasználva, személyes meggazdagodására használta volna fel.

A bíróság szerint Bozóki és a Magyar Hírlap ezzel a kitétellel megsértette a Orbán jóhírnevét, ezért a kártérítés mellett arra is kötelezték őt, illetve a lapot akkor kiadó Ringier Kiadói kft-t, hogy saját költségükön tegyék közzé az ítélet rendelkező részét a cikk megjelenésével azonos helyen és fejezzék ki a megállapított jogsértésért sajnálkozásukat.

Az első fokon eljáró bírói testület azzal indokolta döntését, hogy a cikkben megfogalmazott állítás az Élet és Irodalom 1999. augusztus 20-ai számában már napvilágot látott, ám az ügyben indult perekben jogerősen kimondták: valótlan híresztelés, hogy a Fidesz vezetőinek anyagi jólétét a székházakból származó pénzek alapozták meg. A bíróság azt is felrótta az alpereseknek, hogy állításukat nem bizonyították.

Az alperesek jogi képviselője a perben többek között azzal érvelt: a kifogásolt kijelentést kellően alátámasztja Debreczeni József: Orbán Viktor című könyvének az Orbán-család, illetve a Fidesz gazdasági ügyleteivel, a bányákkal és a székházzal kapcsolatos részlete. A könyv miatt pedig Orbán Viktor nem indított pert, mi több, annak utószavában maga fogalmazott úgy, hogy ez sokkal korrektebb, mint amit eddig olvasott, jegyezte meg az alperesek jogi képviselője. Orbán ügyvédje szerint ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy Debreczeni könyve minden tekintetben teljesen korrekt. Az ügyvéd szerint az sem lehet döntő körülmény, hogy Orbán korábban miért és ki ellen indított vagy nem indított pert.

címlapon
A semmiből érkezett, hogy az ujja köré csavarja a világelitet
címlapon
Ultimátumot adtak a kormánynak a diáktüntetők