Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Újabb meghallgatások a brókerügyben

2003.09.16. 13:07
A kancelláriaminisztert hallgatta meg keddi zárt ülésén a parlament nemzetbiztonsági bizottsága. Kiss Péter nem beszélt arról, miről tárgyalt Bácskai Jánossal, a Szervezett Bűnözés Elleni Központ vezetőjével, Demeter Ervin pedig újabb ellentmondást vélt felfedezni. Áder nyílt ülésen beszélt volna, de ehhez a szocialisták nem járultak hozzá.
Kedden folytatta a brókerbotrány feltárását a parlament nemzetbiztonsági bizottsága. A zárt ülésen tanácskozó testület előtti meghallgatása után Kiss Péter kancelláriaminiszter közölte: a nemzetbiztonsági szakszolgálatok munkáját nem érte kritika. Véleménye szerint ugyanakkor a PSZÁF nincs a helyzet magaslatán, hiszen - mint köztudott - évek óta zajló ügyről van szó, és a PSZÁF-nek éppen az lenne a dolga, hogy ilyen ügyek ne legyenek. Reményét fejezte ki, hogy a "politikai vagdalkozás" nem akadályozza, hogy a hatóságok érdemben eljárjanak.

Az látszik - mondta Kiss, hogy "szokatlan mélységű ügyről van szó, ám a gyanúsítotti kör a hatóság szeme előtt van". Azzal kapcsolatban, hogy mit tárgyalt a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ felfüggesztett vezetőjével, nem válaszolt, csak annyit közölt: "mindent elmondott Bácskai, amit a bizottságnak is egy hete".

Demeter Ervin, a bizottság fideszes tagja viszont másképpen értelmezte az ülésen elhangzottakat. "Újabb homályok kerültek elénk" - vélekedett. Szerinte ellentmondásosan nyilatkozott Bácskai János, Tóth András és Kiss Péter is. "Tóth egy hete két dokumentumot adott át a bizottságnak, amelyek neveket és összefüggések tartalmaztak a K&H-ügyről, Tóth akkori közlése szerint a papírokat a sajtótól kapta, Kiss Péter viszont most azt mondta, hogy ugyanezeket a dokumentumokat ő Bácskaitól kapta" - állította Demeter Ervin. A fideszes politikus szerint nem világos, hogy a kancelláriaminiszter milyen utasításokat adott Bácskai Jánosnak. Kiss Péter viszont ezzel kapcsolatban jelezte, semmilyen utasítást nem adott, mivel Bácskai hivatala a BM-hez tartozik.

Az MSZP-s képviselők nem szavazták meg, hogy Áder Jánost nyílt ülésen hallgassa meg a testület. Tóth Károly, a testület szocialista alelnöke úgy fogalmazott, hogy Áder kizárólag arról beszélt, hogy mi nem hangzott el az ő és Kulcsár Attila bróker közötti megbeszélésen. Bízik benne - tette hozzá -, hogy Polt Péter legfőbb ügyész nem vonja magához a nyomozást.

Áder János a meghallgatás után elmondta: szeretné magát végképp tisztázni. Meggyőződése: valakik kavarnak a háttérben, olyanok, akik már az ügy kipattanása előtt is beleláttak a folyamatokba, és tisztában vannak, "milyen leágazásai vannak a brókerügynek". Ők azok, akik most Kulcsár Attilával hozzák összefüggésbe őt.

Áder János elmondása szerint egy ügyvéd ismerőse szólt neki, hogy van valami botrányos, ami a kormányhoz is elérhet. Ezután egyszer a parlamenti szünetben találkozott Kulcsárral, aki beszélt neki egy gazdasági visszaélésről és arról, hogy kritikus helyzet alakult ki egy banknál, az ügyben pedig kormánypárti politikusok is érintettek. Ezt követően Kulcsár bizonyítékokat ígért Ádernek. A Fidesz frakcióvezetője a találkozó után egy héttel telefonon hívta Kulcsárt, hogy mi a helyzet a bizonyítékokkal. Nem sokkal később újra találkoztak, ekkor azonban Kulcsár bizonyítékokat nem vitt, ám azt mondta: "a felügyelettel nem lesz semmi baj'". Kulcsár nem tett magára nézve semmilyen terhelő állítást, ezért sem fordultam a hatóságokhoz - mondta Áder, akinek azonban Szász Károly megtámadása után eszébe jutott a találkozó. Ezután értesítette a Fidesz frakciójának vezetését.

Kulcsár nem tájékoztatott arról, hogy az ügynek szocialista polgármesterek, Puch László, Kerék Csaba, és szír strómanok is szereplői - mondta Áder. Áder szerint nem Kulcsár a nagy hal, hanem másvalaki vagy valakik a háttérben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!