György
14 °C
24 °C

Boross: behozhatatlan előny a baloldalnál

2006.04.11. 10:52
Rövid időn belül több MDF-es politikus is azt nyilatkozta, hogy az MSZP előnye behozhatatlan a második fordulóban. Boross Péter szerint ha a Fidesz nem folytat kampányt az MDF ellen, a kisebbik ellenzéki párt most nyolc százalékon állna, és esélyes lenne a kormányváltás.
"Alapvetően a helyzet már éppúgy véglegesnek tekinthető, ahogy 2002-ben is természetes volt, hogy nem lehet behozni azt az előnyt, amit a baloldal szerzett" - mondta az MDF volt miniszterelnöke, Boross Péter, aki szerint "a mérkőzés józan számítás szerint eldőlt, elveszett".

A Fidesz bukta el

Orbán Viktor egykori tanácsadója szerint "az MDF-nek a második fordulóban semmi szerepe nincs, az első forduló kialakult viszonyai eldöntötték, fájdalom, ezt a választást". Szerinte az SZDSZ visszalépése nagyobb hatású, mint amilyen egy esetleges MDF-es visszalépés lenne. Boross Péter kiemelte, hogy az MDF elnökségének önállóságot célzó álláspontjában szerepet játszott "az a szívós kampánymunka, amivel a Fidesz az MDF ellen is kampányolt".

A volt kormányfő rámutatott arra, hogy ha ez nem lett volna, és az MDF nem 5, hanem 8 százalékot ért volna el, "most másképp lehetne tárgyalni, másképp lenne a tárgyalási hajlandóság is". A volt kormányfő szerint "egy erősebb MDF-fel, lojális hangvétellel az MDF iránt lehetett volna itt győzni", az MDF-ellenes kampányokkal nagy mértékben hozzájárultak a baloldal győzelméhez.

Egy férfi van, Dávid Ibolya

Boross Péter szerint akkor, ha a lelkiismeret-vizsgálatot a Fidesz vezetői elvégeznék, mérlegre kellene tenniük például, "éretlen embereket hogy lehet politikai piedesztálra emelni". A demokrata fórum elnökének szerepét méltatva kijelentette: ha valaki előtt érdemes kalapot emelni, akkor az Dávid Ibolya; "végre egy férfi a politikai közéletben, aki bírja az ütleget".

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője egyetért Dávid Ibolya MDF-elnökkel, aki hétfőn azt mondta, úgy néz ki, hogy a baloldal folytatni tudja a kormányzást. Véleménye szerint a fideszesek "most megpróbálják elhitetni a népekkel" - mondta Herényi -, "hogy az összefogás egyetlen akadálya a Magyar Demokrata Fórum."

Herényi Károly szerint Orbán Viktor Fidesz-elnök és Gyurcsány Ferenc kormányfő megosztotta középen az országot. Ez nem vezet sehova, jelentette ki a politikus.