Auguszta
-3 °C
2 °C

Csak magyar parancsra lőhetnek az amerikaiak

2006.06.21. 10:20
Ugyan az amerikai biztonsági alakulatok nincsenek a magyar rendészeti szervek alá rendelve, a végső döntésekben a magyar parancsnok szava lehet a "meghatározóbb". A Budapest felett járőröző helikoptereknek például csak a magyarok adhatnak tűzparancsot, mondta el a Köztársasági őrezred parancsnoka.

Csak a magyar honvédelem adhat tűzparancsot a Bush elnökre vigyázó amerikai, de a NATO kötelékében szolgáló helikoptereknek, közölte a Napkelte műsorában Szabó Ferenc vezérőrnagy, a Köztársasági Őrezred parancsnoka. Mint mondta, George W. Bush biztonságáért a magyar és az amerikai szervek közösen felelnek, nincs a két fél között alárendeltségi viszony.


Magyar szóra hallgat

A már szerdán este Budapestre érkező,. de hivatalos látogatását csak csütörtökön kezdő elnök személyes biztonságára saját testőrsége, a Secret Service vigyáz, de a kiemelt kockázatra tekintettel a magyar rendőrség az egész látogatás idején a legmagasabb, egyes fokozatú biztonsági intézkedéseket lépteti életbe.

A fokozott biztosítást jelzi, hogy a főváros életét már szerda este megbéníthatja Bush érkezése. Az elnök különgépe este nyolckor száll le Ferihegyen, ezután mindkét irányba lezárják a reptérről a Deák téri Merridien szállóhoz vezető útvonalat, így az Üllői utat is. Elképzelhető, hogy ebben az időben a felújítás miatt amúgy is csak az Astoriáig közlekedő 2-es metró csak a Blaha Lujza térig fog járni, és a kisföldalatti útvonalát is lerövidítik.

A Napkeltének nyilatkozó Szabó szerint ugyan nincsenek egymásnak alárendelve a magyar és az amerikai biztonsági alakulatok, mivel Magyarország a látogatás helyszíne, a végső döntésekben az ő szava "meghatározóbb".

Bár Bush nemrég még 1848-cal keverte, protokollátogatásának hangoztatott célja az, hogy az elnök leróhassa kegyeletét az 1956-os forradalom hősei előtt. Ezért kaphatott a Fővárosi Gázművek két szereplője is akkreditációt a látogatásra. Értesüléseink szerint Bush tiszteletére magasabbra csavarják a Kossuth téri '56-os emlékmű örökmécsesének a lángját.