Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Budapest a szocialistáké

2006.04.09. 23:43
Az eredmények országosan 95 százalékos feldolgozottsága mellett úgy néz ki, tizenkét fővárosi választókerületben nem lesz szükség második fordulóra. Ezek mindegyikében szocialista jelöltek nyertek. Az MSZP-nek legalább 15 további kerületben van esélye mandátumszerzésre, miközben a Fidesz háromban számíthat többé-kevésbé biztos győzelemre. A két maradék képviselői hely sorsa bizonytalan.

A 2002-es választásokhoz hasonlóan az idén is tarolt az MSZP-SZDSZ páros Budapesten. A szocialisták 12 mandátumot söpörtek be a fővárosban - 95 százalékos feldolgozottság mellett -, kivétel nélkül a pesti oldalon. Jelen állás szerint nyert már Csizmár Gábor, Kiss Péter, Pál Tibor, Arató Gergely, Tóth József, Hajdu László, Simon Gábor, Mester László, Burány Sándor, Hiller István, Podolák György és Avarkeszi Dezső.

Még tizenöt szocialista

A többi választókerület első körös eredményei alapján további tizenöt helyen valószínűsíthető szocialista siker. Ezekben zömmel eleve szocialista jelöltek vezetnek, és szabad demokraták szerezték meg a harmadik helyet, vagyis kettejük valószínű összefogása garantálni látszik a diadalt. Orosz Sándor, Donáth László, Kékesi Tibor, Filló Pál, Szabó Zoltán, Hárs Gábor, Molnár Gyula, Szanyi Tibor, Csiha Judit, Vidorné Szabó Györgyi, Alexa György aligha veszíthet már.

Valamivel nehezebb helyzetben van Lendvai Ildikó, akit a fideszes Németh Zoltán szorongat a 32-es körzetben, de az MSZP frakcióvezetője nem áll rosszul. Négy olyan választókerület van, ahol most fideszes jelölt vezet, de ezekben egyaránt jó eredményeket értek el a szocialisták és a szabad demokraták, ezért itt az a kérdés, melyikük lép vissza a másik javára, hogy az, aki versenyben marad, győzhessen. Ez a helyzet például a 7-es választókerületben, ahol Rogán Antal 40, Steiner Pál 32, Pető Iván 24 százalékot szerzett.

Három körzet a Fidesznek

Két körzet sorsa bizonytalan. Balsai István (Fidesz) a 2-es választókerületben tíz százalékkal megverte ugyan Horváth Csabát (MSZP), ám az SZDSZ révén éppen ennyi tartaléka lehet a baloldal jelöltjének. Hasonló a helyzet a 17-esben, ahol Kupper András (Fidesz) és Józsa Imre (MSZP) egyaránt 40 százalékig jutott, ám az SZDSZ, illetve az MDF révén mindkettőnek van még mire támaszkodnia.

A Fidesz csak három választókerületben számíthat szinte bizonyosan győzelemre. Pokorni Zoltán eleve összeszedett 48 százalékot, tehát csaknem nyert már, Nagy Gábor Tamás a Várban pedig elkapta Kóka János gazdasági minisztert - 48:44 arányban -, ráadásul MDF-es jelölt végzett a harmadik helyen. Jók a sanszai Deák Andrásnak is, aki tízszázalékos előnyre tett szert az MSZP-s Szabó Vilmossal szemben, míg a harmadik-negyedik helyen egyaránt 11 százalékkal az SZDSZ-es Lakos Imre és az MDF-es Csapody Miklós végzett.