Augusztustól működhet a Gellért téri Forrásház

MTI
2004.05.24. 15:30
A Gellért téri Forrásház ivókútjából legkorábban július végén folyhat víz - derült ki a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottságának hétfői ülésén. A 4-es metró budai felszíni rendezésének részeként tavaly márciusban építési engedély nélkül készült el a főépítészi iroda által szorgalmazott Gellért téri Forrásház. A BKV DBR Metro Projektigazgatóság által bonyolított negyvenmillió forint értékű beruházás hónapokkal később, utólag fennmaradási, illetve közterület-használati engedélyt kapott.

A főváros gyógyvizeit szimbolizáló Zsolnay-porcelán ivókútból elkészülte óta nem folyik víz. Gulyás László, a projektigazgatóság vezetője néhány hete az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy a vízügyi szakhatóság nem ért egyet azzal, hogy gyógyvíz folyjon a kútból. A Fővárosi Vízművek Rt. munkatársa a bizottság ülésén tudatta, ha a közgyűlés június végén jóváhagyja azt a szerződést, amely alapján a cég üzemeltetné a kutat, akkor egy hónap alatt megteremtik a működtetés feltételeit. Megjegyezte, hogy a forráskútból elfolyó víz árát tartalmazza a budapesti vízdíj mértéke.

A főpolgármesteri hivatal közműrészlegének munkatársa elmondta, ha ivóvíz folyik a kútból, annak 12 órás működés esetén évi kilencmillió forint, egész napos üzemelésnél 11 millió forint lenne a költsége. Gyógyvíz esetében ugyanez az ár 29, illetve 31 millió forint lenne.