Demszky összeférhetetlensége a közgyűlés előtt

MTI
2004.08.31. 11:24
A nyári szünetet követő első Fővárosi Közgyűlésen a közbeszerzési bizottság feloszlatására vonatkozó főpolgármesteri javaslat tárgyalását az ellenzékiek annak "rosszízű" jellege, a szocialisták az indítvány "stílusa, illetve stílustalansága" miatt vetették el. A főpolgármester nevében eljáró Atkári János pénzügyi helyettes azzal indokolta a bizottság feloszlatását, hogy az nem tárgyalt meg egy hatáskörébe tartozó kérdést.

Egyhangúlag napirendre vette a közgyűlés viszont Kupper András Fidesz-MKDSZ frakcióvezető azon javaslatát, amelyben összeférhetetlennek tartja a főpolgármesteri és az európai parlamenti képviselői funkciót. A fideszes politikus előterjesztése rögzíti, hogy a polgármesterek jogállásáról szóló hatályos törvény szerint a polgármester néhány szellemi (például oktatói) tevékenység és országgyűlési képviselői megbízatás kivételével nem létesíthet munkavégzésre irányuló jogviszonyt.

A képviselő azzal érvelt, hogy mivel az EP-parlamenti képviselői tisztség nem azonos az országgyűlési képviselői tisztséggel, összeférhetetlenség van Demszky Gábor két funkciója között. A frakcióvezető indítványozza annak közgyűlési kinyilvánítását, hogy az önkormányzati törvény alapján Demszky Gábor összeférhetetlenségi helyzetbe került.