Sok kültéri kamera nem működik Budapesten

Magyar Hírlap
2004.10.15. 07:20
Talán a leghatékonyabb bűnmegelőző rendszer a térfigyelő hálózat - már ha működik. A VII. kerület rendszere használhatatlan - írja a Magyar Hírlap.

Többször nem tudta felhasználni a rendőrség a kamerák felvételeit az utcai bűncselekmények felderítéséhez, mert azok elfogadhatatlan minőségűek voltak, vagy egyáltalán nem készített felvételeket a gép.

A Fidesz szerint a 90 kamerából csak 61 vezérelhető, 45 készülék pedig rossz helyen, fa vagy tábla mögött található. Öt munkaállomáson, ahol a kamerák által sugárzott felvételeket figyelik, csak két alkalmazott teljesít szolgálatot. A Fidesz Hunvald György polgármestert okolja, aki szerintük nem tárta a képviselő-testület elé a hibákat, s nem bontotta fel az üzemeltető céggel kötött szerződést.

Hunvald elmondta, az önkormányzat meg akarja vásárolni a kamerákat, s az érintett cég is eladná azt, ám egy banki elszámolás miatt késik a tranzakció.

A VIII. kerületben építettek ki először ilyen hálózatot, s azóta a korábbi rossz hírű Józsefváros Budapest egyik legbiztonságosabb részévé vált.