A főváros ismét elutasította a turulos emlékművet

MTI
2005.10.27. 19:06

A Fővárosi Közgyűlés továbbra sem járul hozzá a turulos emlékmű elhelyezéséhez a XII. kerületben; ezt a kormánypárti képviselők szavazataival csütörtökön nyilvánította ki a testület, fél évvel korábbi elutasító álláspontját megerősítve.

A délutáni interpellációs időszakot követően Demszky Gábor helyszíni kezdeményezésére a közgyűlés napirendre vette a turulos emlékmű ügyét. A többórás indulatos, személyeskedő kijelentésekben bővelkedő érzelmi-politikai vita után a többség határozatban rögzítette, hogy felháborítónak tarják az engedély nélküli, törvénysértő emlékműállítást. Felkérték a főpolgármestert, hogy tegyen meg mindent a jogellenes állapot megszüntetésére.

Mitnyan György, a XII. kerület polgármestere példákat hozott fel arra, hogy számos engedély nélküli dolog, köztük több emlékműállítás valósult meg az elmúlt években, így például a Szent György téren is, amit a szocialista Baja Ferenc szorgalmazott.

Cáfolta Demszky Gábor azon véleményét, miszerint politikai provokáció lett volna az emlékműállítás. Úgy fogalmazott: attól, hogy "kultúrcenzornak tekinthető kormánypártiaknak nem tetszik valami", az még sokak számára példakép lehet.

Felhívta a figyelmet arra, hogy jogszerűtlen volt a közgyűlés mostani határozata, mivel a XII. kerület nem nyújtott be ezúttal semmilyen kérvényt, amire reagálhatott volna a főváros.