437 millióból lesz design központ az Erzsébet téren

MTI
2006.02.12. 10:24
A Hérosz Építőipari Rt. lesz a kivitelezője a Magyar Design Központnak, amelyet Budapest belvárosában, az Erzsébet téri volt Volánbusz pályaudvar épületében alakítanak ki nettó 437,4 millió forintért - tartalmazza a Közbeszerzési Értesítő.

A Nyíri István tervei alapján Bauhaus stílusban, 1949-ben épült jelenleg üresen álló épületegyüttest 1977-ben védett műemlékké nyilvánítottak. Az előző kormányfő, Medgyessy Péter két és fél évvel ezelőtt, az Európa Tervben jelentette be a design központ létrehozását.

Bozóki András kulturális miniszter korábban elmondta: a művészet és a gazdaság között határterületet jelentő létesítmény eddig hiányzott a kulturális kínálatból. Torontóban, Japánban, Koppenhágában, Norvégiában már létezik ilyen központ, Helsinkiben pedig most épül.

A Magyar Design Központ létrehozására meghirdetett tervpályázaton a zsűri 2005. márciusában nem adott ki első díjat, a létesítmény a második díjat elnyert, Golda János és Madzin Attila vezette csapat építészeti tervei alapján épülhet újjá.