Műemlékvédelem: hamis a terézvárosi közlemény

MTI
2006.02.17. 16:19

Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke a Király u. 40. alatti Hild-épület és a városrész épített örökségének megmentésére hívta fel pénteken az érintett önkormányzatokat.

Előzőleg rendőrség szakította félbe pénteken több civil szervezetnek a ház lerombolása ellen szervezett sajtótájékoztatóját. A Hild József által 1844-ben tervezett, klasszicista stílusú, VI. kerületi épület bontását reggel megkezdték, annak ellenére, hogy a döntés ellen a civil szervezetek napok óta erőteljesen tiltakoznak, és Bozóki András kulturális miniszter csütörtökön nyílt levélben kérte az épület megkímélését Verók István kerületi polgármestertől.

Varga Kálmán szerint hamis és megtévesztő a terézvárosi önkormányzat közleménye, melyben a Hild-épület "jogsértően kiadott bontási határozatát utólag próbálja meg a KÖH-hel legalizálni".

"A KÖH a tőle korábban kikért véleményében egyetlen szóval sem utalt arra, hogy bármiféle bontást, vagy annak tervét előzetesen jóváhagyná. A hivatal szakhatósági állásfoglalásának kikérése nélkül 2004. november 22-én kiadott bontási engedély jogszabálysértő volt" - szögezte le Varga Kálmán.