Csak november végén lesznek főpolgármester-helyettesek

MTI
2006.11.02. 19:40

A korábbi elképzelésekkel ellentétben a jövő héten nem, csak a hónap utolsó csütörtökén választhat a Fővárosi Közgyűlés két szocialista és egy szabad demokrata főpolgármester-helyettest, illetve dönthet a bizottságokról és a tanácsnokokról - közölte a csütörtök délutáni egyeztetést követően a fővárosi szocialista és a szabad demokrata frakcióvezető az MTI-vel.

Molnár Gyula (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) elmondta, hogy a jövő héten várhatóan lezárják a koalíciós egyeztetést. Ezután megkezdhetik a koalíciós szerződés véglegesítését, ami a két párt hatáskörileg illetékes testületei elé kerül. Molnár Gyula közölte, az SZDSZ jelezte számukra, hogy "nem áll készen arra, hogy a jövő héten válasszanak". Ekkor ugyanis tíz helyett csak 9 szabad demokrata képviselő lesz a közgyűlésben, Rajk László lemondása miatt, s így nincs meg a kormánypárti többség a testületben.

A politikusok tájékoztatása szerint hétfőn megkezdik az egyeztetést a bizottsági struktúráról az ellenzékkel. Ehhez elküldték a három ellenzéki frakciónak a 14 bizottságot tartalmazó javaslatukat. Ebből öt bizottság elnöki posztját ajánlják fel az ellenzéknek. A bizottságok létszáma minimálisan hét fő lenne, a nagyságuk a további egyeztetéstől függ. Ugyancsak tovább egyeztetnek a kormánypártok a kiemelt fejlesztésekkel, valamint a stratégiai kérdésekkel foglalkozó bizottság létrehozásáról ezek önállóságáról.

Az SZDSZ tanácsnoki posztot igényel magának a kulturális-gazdasági, valamint a közlekedésfejlesztési területre. Az előbbit Bojár Iván, egy építészettel foglalkozó újság tulajdonosa, az utóbbit Dancs Gábor, a főpolgármester korábbi kabinetfőnök-helyettese irányítaná.