Óbuda a Római-parti mobilgát építését sürgeti

MTI
2007.01.12. 11:43

A Római-parti mobilgát megépítésének halaszthatatlanságára hívta fel a főpolgármester figyelmét Óbuda polgármestere, aki pénteken Demszky Gábornak írt levelében azt is kérte, a főváros biztosítsa idei évi költségvetésében az új védmű kiépítéséhez szükséges pályázati önrészt. Bús Balázs (Fidesz) emlékeztetett arra, hogy az érintett partszakaszt az elmúlt években több alkalommal komoly erejű árvíz pusztította. A 3,1 kilométeres mobilgát mielőbbi megépítésének indokai között pedig utalt a szélsőséges időjárási viszonyok gyakoribbá válását valószínűsítő meteorológiai előrejelzésekre.

Bús Balázs Demszky Gábor közbenjárását kérte, hogy a főváros mielőbb döntsön a vízvédelmi gát nyomvonaláról. Kitért arra is, örömmel vette, hogy a főpolgármester elfogadta korábbi meghívását és azt ígérte, még ebben a hónapban ellátogat Óbudára.

Ambrus Balázs, Óbuda sajtóreferense közölte, hogy az őszi kampány alatt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Demszky Gábor is ígéretet tett a mobilgát megépítésére. A terv a főváros kiemelt fejlesztései közé tartozik, az úgynevezett mag-program egyik eleme, tette hozzá. Közölte, a beruházás teljes összege a terület rendezésével együtt 4,8 milliárd forint lenne, ám ebből a fővárosnak csak 20 százalékos önrészt kellene biztosítania, a többit az Európai Unió fizetné.