Hiányzik a közösségi érzés a budapesti lakótelepekről

Index
2007.01.23. 15:15

Azok a 20 és 40 év közti fiatalok, akik fővárosi lakótelepeken élnek, hiányolják lakókörnyezetükből a kommunikációt és egyáltalán a közösségi érzést, derült ki a Studio Metropolitana Kht. és a Political Capital Institute közös tanulmányából, melyet a Főpolgármesteri Hivatal felkérésére készítettek és mutattak be kedden. A kutatás megállapításait a 14 emberrel készített mélyinterjúkra alapozták.

A megkérdezett fiatal családosok elmondásuk szerint szívesebben laknak lakótelepeken, mint a belvárosban, bár néhányan elszigetelve érzik magukat, és hiányolják a nagyobb tereket a lakásokban. A családi házakat már vonzóbbnak találták, sokan említették azonban, hogy nincs kedvük kerti munkát végezni.

A lakótelepek arculatával kapcsolatban kifogásoltak a színek hiányát és az akadálymentesítést. Szívesen vennék azt is, ha a házak szigetelésével és a fűtés szabályozhatóságával csökkenne a rezsi költsége. További ötletként hangzott el, hogy tetőteraszt kéne kialakítani a házakon, amivel növelhető lenne a zöldterületek aránya.