Demszky vaktában nyilatkozik a metró uniós támogatásáról

Index/MTI
2007.04.20. 13:15
Az Európai Unió kohéziós alapjának támogatásával valósulhat meg a 4-es metró - közölte Demszky Gábor egy pénteki tájékoztatón, a Bihari úti csatornarekonstrukciónál, jelenti az MTI.

A főpolgármester elmondta, hogy csütörtökön Brüsszelben, ahol egy polgármestereknek tartott konferencián vett részt, tárgyalt az EU Közlekedési és Energetikai Főigazgatóság egyik illetékesével.

A megbeszélés eredménye, hogy az unió biztosan támogatja a 4-es metrót, a 3-as és az 1-es villamosok útvonalainak meghosszabbítását, valamint az 5-ös gyorsvasutat, azaz a csepeli és a szentendrei HÉV összekötését.

Az uniós támogatásokról hónapok óta folynak a tárgyalások a kormány és Brüsszel között, megállapodás csak nyáron, de néhány operatív - így a közlekedési - program esetében csak ősszel várható.

Hogy Demszky Gábor kijelentéseit mire alapozta, nem tudjuk, ugyanis ő hivatalosan nem vesz részt ezeken az egyeztetéseken, ráadásul ezekről projektekről nem a közlekedési biztos vagy az alá tartozó Közlekedési és Energetikai Főigazgatóság, hanem a regionális politikáért felelős biztos dönt.

Az sem mindegy, hogy az unió milyen feltételekkel, mekkora arányban támogatja a projektet: a 350 milliárdos 4-es metrót például a hírek szerint csak 80-100 milliárd forinttal támogatná az EU.