Olivér
4 °C
8 °C

Világörökségi fórumot alapítottak a belvárosban

MTI
2007.10.04. 14:52

A világörökségi értékek védelmét és fenntartható fejlődést szolgáló, közös és hatékony fellépést biztosító, rendszeresen ülésező világörökségi fórumot hoztak létre szerdán Budapesten a világörökség részét képező Andrássy út, illetve történelmi környezete környéki kerültek. Az Andrássy út műemléki környezetéhez a sugárút menti épülettömbök, a Liszt Ferenc tér, a Hősök tere, a földalatti vasút, a terület védő- rávezető zónáját alkotó Belváros-Lipótváros, valamint a régi pesti zsidónegyed, a Brodway kulturális negyed, illetve a Külső-Terézváros és a Városliget teljes területe tartozik.

A csatlakozási dokumentumot a budapesti Gundel étteremben írta alá Weinek Leonard, a kezdeményező XIV . kerület SZDSZ-es polgármestere és Ikvai-Szabó Imre SZDSZ-es főpolgármester-helyettes Verók István VI. kerületi és Hunwald György VII. kerületi szocialista polgármester. Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere nem tudott elmenni az aktusra, kézjegyét később helyezi el a dokumentumon.

A nyilatkozat értelmében közös cselekvési programot dolgoznak ki. Konkrét lépéseket fogalmaznak meg, delegáltakat biztosítanak a közös szakértői testületbe. Kiemelt projektnek tekintik az Ötvenhatosok tere alatti mélyparkoló létesítését, ami a belvárosi gyalogos zónák fejlesztését, az idegenforgalmat szolgáló korszerű tömegközlekedés bevezetését, a lakosság életminőségének javítását célozza.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?