Világörökségi fórumot alapítottak a belvárosban

MTI
2007.10.04. 14:52

A világörökségi értékek védelmét és fenntartható fejlődést szolgáló, közös és hatékony fellépést biztosító, rendszeresen ülésező világörökségi fórumot hoztak létre szerdán Budapesten a világörökség részét képező Andrássy út, illetve történelmi környezete környéki kerültek. Az Andrássy út műemléki környezetéhez a sugárút menti épülettömbök, a Liszt Ferenc tér, a Hősök tere, a földalatti vasút, a terület védő- rávezető zónáját alkotó Belváros-Lipótváros, valamint a régi pesti zsidónegyed, a Brodway kulturális negyed, illetve a Külső-Terézváros és a Városliget teljes területe tartozik.

A csatlakozási dokumentumot a budapesti Gundel étteremben írta alá Weinek Leonard, a kezdeményező XIV . kerület SZDSZ-es polgármestere és Ikvai-Szabó Imre SZDSZ-es főpolgármester-helyettes Verók István VI. kerületi és Hunwald György VII. kerületi szocialista polgármester. Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere nem tudott elmenni az aktusra, kézjegyét később helyezi el a dokumentumon.

A nyilatkozat értelmében közös cselekvési programot dolgoznak ki. Konkrét lépéseket fogalmaznak meg, delegáltakat biztosítanak a közös szakértői testületbe. Kiemelt projektnek tekintik az Ötvenhatosok tere alatti mélyparkoló létesítését, ami a belvárosi gyalogos zónák fejlesztését, az idegenforgalmat szolgáló korszerű tömegközlekedés bevezetését, a lakosság életminőségének javítását célozza.