Tarlós a távhő ára miatt aggódik

MTI
2008.07.14. 13:17

Rendkívüli fővárosi szakbizottsági ülést kezdeményez a jövő hétre a Fidesz a távhő árának emelkedése miatt, közölte Tarlós István, a fővárosi Fidesz-KNDP frakció vezetője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus kezdeményezésüket azzal indokolta, hogy augusztusban - az eddigi többszöri, jelentős áremelések után - várhatóan újabb öt százalékkal nő a szolgáltatás ára.

Tarlós István elmondta, a Fidesz továbbra is fenntartja azt a korábbi javaslatát, hogy a távhőt helyezzék át az eddigi 20 százalékos áfa-körből az 5 százalékosba. "Ezt a kezdeményezést valamilyen oknál fogva a kormány eddig nem támogatta" - jegyezte meg, hozzátéve: az unió lehetővé tette, hogy a távfűtés díjai a kedvezményes áfa-körbe tartozzanak. Szólt arról is, hogy a fővárosban több mint 640 ezren élnek lakótelepeken, és lesznek olyan fővárosi családok, amelyek akár havi 70 ezer forintot is fizethetnek a távhőért.

A távhő emelkedésével a lakótelepi lakosság egyre nehezebb szociális helyzetbe kerül, de maga a távhőszolgáltatás is veszélybe kerülhet, hiszen az emberek tömegesen próbálnak majd más fűtési lehetőséget találni, vélekedett Tarlós. Tarlós István bírálta a panel-programot is, mint mondta, működőképes program nincs, kirakat-akciók vannak csupán, s néhány épület újul meg. Kérdésre válaszolva a főváros által indított programról azt mondta, hogy az csak kevesek számára hozzáférhető és igen magas önrész mellett. Az állam ebből a szférából is kivonulóban van, akárcsak az oktatásból és az egészségügyből - mondta az ellenzéki politikus.