Előd
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Budapest

A BKV vezérigazgató-helyettese lehet a metróbiztos

2008. december 29., 06:55 Módosítva: 2009.04.02 18:37
0

A Népszava értesülése szerint hamarosan a BKV vezérigazgató-helyettese lehet Becker László jelenlegi metróbiztos. A lapnak az információt az érintett nem erősítette meg.

A lap úgy tudja, hogy a cégnél a januárban kezdődő szervezeti változások során alakítanák ki az új helyettesi posztot, melyet Kocsis István vezérigazgató javaslatára tölthetne be az önkormányzatnál dolgozó szakember.

Becker László nem a metró építéséért felelős projektigazgatósághoz kerülne, hanem közvetlenül a BKV menedzsmentjébe, ahol az uniós pályázatokkal foglalkozna.

Becker Lászlót 2007 januárjában nevezte ki metróbiztossá Demszky Gábor főpolgármester.

Kétségessé vált az M0-s őszi átadása

2008. július 22., 06:36 Módosítva: 2009.04.02 18:37
0
Szigetmonostor nem fogja kiadni az M0-s új hídjának használatbavételi engedélyét, ezért meghiúsulhat a Megyeri híd átadása - értesült a Népszabadság. A falu önkormányzata máig nem kapott garanciát, hogy valóban megépül a falut Szentendrével összekötő kishíd, jóllehet az szerepel az M0-s híd jogerős bírósági ítélettel megerősített építési engedélyében.

Szigetmonostor kényszerhelyzetbe került a szaktárca időhúzása miatt - közölte Molnár Zsolt polgármester, a kishídról szóló képviselő-testületi határozat értelmében ugyanis nincs választásuk: nem fogják kiadni a 62 milliárdos nagyhíd szakhatósági engedélyeit.

A kishíd megépítése az előzetes becslések szerint 5-6 milliárdba kerülne, a szaktárca azonban nem ismeri el Szigetmonostor vonatkozó igényét. Ehelyett burkoltan a falu és Szentendre konfliktusaként igyekszik láttatni a problémát, jóllehet a két önkormányzat 2007-ben megállapodott a nyomvonalról.

A késlekedés a főváros közlekedésének összeomlásával fenyeget, mivel a Margit-híd felújítása nem halogatható tovább, az Árpád híd pedig már most is maximális kapacitással működik.

A BKV ingatlanjai közül szemezget a főváros

2008. május 29., 15:28 Módosítva: 2009.04.02 18:37
0

az egyeztetések a főváros és a BKV között a közlekedési cég értékesíthető ingatlanjairól. Egyelőre nincs hivatalos lista ezekről, csak egy munkaközi anyag készült, amit a cég nem akar nyilvánosságra hozni. A vállalat vezetősége és a szakszervezetek között kedden született megállapodás egyik pontja éppen azt rögzíti, hogy szeptember 30-ig a cégnek tartózkodnia kell bármilyen telephely eladásától, illetve a viszonylatok bérbeadásától. Ezzel kapcsolatban azt közölték, hogy ha sor kerül ingatlan eladásra, az nem a szakszervezetek határidején belül lesz, így a cég nem sérti meg a megállapodást.

Nagymező utca második forduló

2007. augusztus 29., 14:07 Módosítva: 2009.04.02 18:36
0
Bár már hónapokkal ezelőtt azt hitték az önkormányzattal szembe szálló civil szervezetek, hogy győztek, és lezárult a Nagymező utca-ügy, a beruházó, a Főváros és a VI. kerület újra nekirugaszkodik a mélygarázs projektnek.

Szerda délután öt órára tüntetést szervezett a Nagymező utcaiak Érdekvédelmi Egyesülete, a Védegylet és a Levegő munkacsoport a Fővárosi Önkormányzat elé, hogy megakadályozzák a Nagymező utcai mélygarázs egyszer már ügyészségi óvásra megsemmisített építési engedélyének újbóli kiadását.

Több utcai demonstráció, tucatnyi jogirat beadása, jelentős sajtónyilvánosság és közel egy éves kitartás kellett ahhoz, hogy február legelején a közigazgatási hivatal a civilek nyomására helyt adott a korábbi ügyészségi óvásnak. Ez alapján a főváros VI. kerületében lévő Nagymező utcai fákat és házakat veszélyeztető mélygarázs építési engedélyét hatályon kívül helyezték. Egyben új eljárásra utasították az elsőfokú építési hatóságot azzal a megkötéssel, hogy az ügyben engedélyezőként nem járhat el a tulajdonos kerülete, azaz Terézváros jegyzője.

Helyette a szomszédos XIII. kerület jegyzője látta el az építési hatósági feladatokat. Ők már többször is segítették a VI. és VII. kerületi ingatlanberuházók tevékenységét azzal, hogy engedélyezték többek közt a belső erzsébetvárosi volt zsidó negyed több házának teljes bontását.

A civilek azonban készítettek egy szakvéleményt a Nyugat-magyarországi Egyetem erdőmérnöki karának egy szakértőjével, aki azt mondta, a fák nyugodtan maradhatnak, a gyökereiket a beruházó temesse vissza, nem életveszélyesek.

A faügyi patthelyzet feloldása a Fővárosi Önkormányzat feladata lesz Szilágyi Erika Terézváros sajtóreferense szerint, mert ők a fasor kizárólagos kezelői. A VI. kerület csütörtökön tartja testületi ülését, ahol valószínűleg határozat születik az építési engedélyhez szükséges tulajdonosi hozzájárulás megadásáról.

Megkerestük Demszky Gábor sajtótitkárságát, hogy érdeklődjünk a kiadni szándékozott engedélyről, ám egyelőre nem kaptunk választ a Főpolgármesteri Hivataltól, hogy támogatják-e a fák kivágását vagy sem.

Deutsch-Für és Gyurcsány új Puskás-stadiont füllentettek

2007. augusztus 22., 09:31 Módosítva: 2009.04.02 18:36
0

Európa egyik leglepusztultabb nemzeti stadionjában fogadjuk szerdán a világbajnok olaszokat.

Két kilométeres dugó Combinókból

2007. július 14., 12:55 Módosítva: 2009.04.02 18:36
2

Guinness-rekordra tört a BKV szombat hajnalban, amikor az összes új villamost felsorakoztatta a körúton, majd megfuttatta rajtuk a munkatársait.

Három új tag a kormányzati negyed a közbeszerzési bíráló bizottságba

2007. június 8., 15:10 Módosítva: 2009.04.02 18:37
0

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság vezérigazgatója megnevezte a kormányzati negyed közbeszerzési bíráló testületébe általa delegált személyeket. A három új tagot a projekt szakmai-gazdasági felügyeletét ellátó Projekt Monitoring Bizottság is megerősítette. A Hivatalos Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetségétől Rozman Balázst, a Fővárosi Önkormányzattól Gecser Szilviát, Budapest Főváros Terézváros Önkormányzata képviseletében pedig Mihályfi Lászlót jelölték a kormányzati negyed közbeszerzését elbíráló testületbe.

Rozman Balázs korábban az autópálya építések kapcsán részt vett a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Nemzeti Autópálya Zrt. munkájában

Gecser Szilvia jelenleg is a Fővárosi Önkormányzaton belül működő Kormányzati Koordinációs Központ munkatársa. A koordinációs központ feladata az összes olyan nagy projekt kézbentartása, (négyes metró), melyhez szükséges a kormánnyal való állandó kapcsolattartás.

Mihályfi László Terézváros főépítészeként a befogadó kerületet képviseli a Kormányzati Negyed közbeszerzését ellenőrző testületben. A közbeszerzési eljárás részvételi felhívása még júniusban megjelenik.

A biciklisek tüntetnének, a városháza a gyalogosokon spórol

2007. május 29., 21:50 Módosítva: 2009.04.02 18:36
0

Két hét múlva kiderül, hogyan erőltetik bele a kiskörút kész felújítási tervébe a kerékpárutakat. A biciklisek nem fogadnak el több félmegoldást. És mi lesz a Margit hídon?

Kényszerleszállás Ferihegyen

2007. május 11., 16:14 Módosítva: 2009.04.02 18:36
0
Kényszerleszállást hajtott végre egy dán légitársaság repülőgépe Ferihegyen. A Stockholmba tartó gép pilótája a ferihegyi felszállást követően műszaki hibát észlelt, ezért a repülés megszakítása mellett döntött.

A műszaki hibás dán Sterling légitársaság Boeing 737-ese, 187 fővel fedélzetén rendben leszállt Ferihegyen. Sem a repülőgép, sem az utasok nem sérültek meg. A Havaria Press elsődleges információi szerint, emelkedés után az orrnál lévő segédszárny nem húzódott vissza a gép szárnyába, ezért döntötek a kényszerpihenő mellett.

Bajkó Erika a Polgári Légihatóság szóvivője az Indexnek elmondta, a műszaki hiba valóban a gép szárnyát érini, de az is lehet, hogy csak a visszajelző rendszertek jeleztek hibásan. A budapesti karbantartó személyzet átnézi a gépet, és szükség esetén meg is javítja azt. A gép továbbindulása egyelőre bizonytalan.

A külvárosba költöztetnék a Vidámparkot

2007. április 25., 11:18 Módosítva: 2009.04.02 18:36
0

Demszky egyik helyettese Köbányát, Észak-Csepelt és a Népligetet emlegeti.

Kamionok karamboloztak Érdnél

2007. április 23., 14:20 Módosítva: 2009.04.02 18:36
0
Már most 6-7 kilométeres a torlódás Érd közelében. Összesen hét kamion ütközött össze két balesetben az M0-ás autópályán hétfőn kora délután a tétényi és az érdi lehajtó között. A helyszínen dolgozó rendőrök a 6-os főút felé terelték el a forgalmat.
Gálik Viktória az autópálya rendőrség szóvivője elmondta: két baleset majdnem egy időben történt az autópályán. Az elsőben két kamion koccant össze, a másodikban öt. Személyi sérülés nem történt és veszélyes anyagot sem szállítottak a kaminonok . A balesetek miatt azonban rövid idő alatt 6-7 kilométeres torlódás alakult ki Érd közelében. A forgalmat a rendőrség a 6-os főút felé terelte. Gálik az Index kérdésére azt mondta: egyelőre még jósolni sem tudják, mikorra állhat helyre a forgalom az autópályán.

Feljelentik az önkrományzatot a Nagymező utca miatt

2007. április 10., 11:55 Módosítva: 2009.04.02 18:36
0

Az utcát hónapokkal ezelőtt feltúrták, majd úgy hagyták. Az önkormányzatot úgy tűnik, annyira nem izgatja a dolog.

Kárelhárítás helyett feljelent a zöldtárca

2007. február 13., 14:31 Módosítva: 2009.04.02 18:36
0

Tovább szennyezi a csepeli galvániszap a talajvizet és a Dunát, de a minisztérium Illés Zoltán fideszes politikus feljelentésével foglalkozik.

Egyelőre marad Csepelen a Dunát szennyező galvániszap

2007. február 8., 19:15 Módosítva: 2009.04.02 18:36
0
Tóth Mihály Csepel polgármestere újabb, a környezetvédelmi miniszternek címzett levélben kezdeményezte a volt gyárterületen, szabálytalanul tárolt galvániszap elszállítását. A csepeli Fidesz csütörtöki tájékoztatóján ugyanakkor az önkormányzat vezetését bírálta, amiért 2004. óta - amióta először felhívták a figyelmet a problémára - nem történt semmi.

Több mint 1200 tonna galvániszapot tárolnak szakszerűtlenül Csepelen már több éve, hívta fel a figyelmet a problémára az Index keddi cikke. Akkor beszámoltunk arról, hogy a galvániszap elszállításának költségeit a felszámolás alatt álló cég nem tudja rendezni, az erősen erodálódott tartályokból pedig már szivárog a veszélyes hulladék, szennyezve a talajvizet és a csapadékelvezetőn keresztül a Dunát is. A környezetvédelmi tárca viszont azt állítja, csak akkor tud lépni, ha a felszámolás megtörtént, vagy katasztrófahelyzet alakul ki.

A cég így is úgy is fizetésképtelen

A Friz Kft. felszámolásával megbízott biztos szerint perek és rendezetlen ügyek akadályozták a társaság egyszerűsített felszámolását. Kovács Péter némileg vitatkozva a minisztériumi állásfoglalással úgy vélekedett, nincs olyan jogszabály, amely előírná, hogy a felszámolás befejezése után lehetne csupán kármentesíteni központi pénzekből.

Hozzátette, a felszámolási eljárás jelenlegi szakaszában is világos, hogy a társaság fizetésképtelen, így az utolsó jogi aktus befejezése után sem lesz több pénz a semminél. Dióssy László a környezetvédelmi tárca szakállamtitkára korábban az Indexnek azt nyilatkozta, hogy amíg a felszámolás meg nem történik, nem tudnak lépni.

A Fidesz szerint katasztrófaveszély van

Közben a Fidesz csütörtökön sajtótájékoztatót tartott, jelentette az MTI. A párt álláspontja szerint katasztrófaveszély van Csepelen a 2003 nyarán illegálisan lerakott nehézfémeket tartalmazó galvániszap miatt. Az iszap a helyi ivóvízbázis mellett a Duna közelsége miatt veszélyezteti az ország más településeit, valamint Szerbiát, Romániát és Bulgáriát is, mondta Illés Zoltán, a legnagyobb ellenzéki párt országgyűlési képviselőcsoportjának környezetvédelmi szakértője, a két érintett telephely egyike előtt megtartott sajtótájékoztatóján.

A környezetvédő politikus szerint az elmúlt évek tehetetlenkedéséért Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter a felelős, illetve van felelőssége a demoralizált környezetvédelmi főfelügyelőségnek is. Illés Zoltán ismertette azt a követelést, hogy hozzanak létre a környezetvédelmi tárca költségvetéséből olyan környezetvédelmi katasztrófaalapot, amely fedezné a csepeli kárelhárítás mintegy 180-200 millió forintos költségét, ezen belül azt a 60 milliót, amennyiért a galvániszapot elszállítanák például az Aszód vagy a Dunaújváros melletti szemétlerakóba.

Megutaztatták a csepeli hulladékot

Németh Szilárd, a csepeli önkormányzat képviselő-testületének Fidesz- KDNP-frakcióvezetője az előzményeket ismertetve elmondta, hogy őt magát 2004 közepén telefonon értesítették az illegálisan lerakott veszélyes hulladékról, amelyet - később a feltárt dokumentumok szerint - 2003-ban szállítottak a helyszínekre. Kiderült, hogy a Fríz Kft. szállította oda az anyagot a IX. kerületből, miután fel akarta dolgozni.

Gyanújuk szerint a galvániszapot - amely valószínűleg Csepelen keletkezett, miután a rendszerváltást követően is működött ott galvanizáló üzem - "körbeutaztatták". A frakcióvezető azt mondta, hogy az elmúlt években a csepeli önkormányzatban nem talált partnerre a veszély elhárításában. Bírálta a környezetvédelmi minisztert is, mivel a tárca vezetője nem látott katasztrófahelyzetet, és a felszámolási eljárás befejezte után az említett céggel szállíttatta volna el a galvániszapot.

Újabb levelet kapott a miniszter

A fideszes képviselők sajtótájékoztatója után hozta nyilvánosságra mintegy válaszul a csepeli önkormányzat azt a levelet, amelyet Tóth Mihály polgármester intézett Persányi Miklóshoz (korábban már volt levélváltás a tárca és a polgármester között). A levélben, aminek megírására a képviselő-testület döntése nyomán került sor - a polgármester kérte, hogy a tárca rendelje el az azonnali műszaki beavatkozást a "80 ezer ember életminőségét" veszélyeztető galvániszap ártalmatlanítására.

Tóth Mihály arra is emlékezteti Persányi Miklóst, hogy személyes találkozójuk során tájékoztatást adott a volt Csepel Művek területén lévő, a Fríz Kft. által szabálytalanul tárolt galvániszapról. A polgármester rámutatott, hogy a galvániszap kerületükből történő elszállításának ügyében sajnos évek óta nem született eredmény, ezért megbízták a Pyrius-Rumpold Kft.-t, hogy készítsen szakvéleményt, amely - konkrét mérések alapján - a szennyezés tényét igazolta, illetve jelezte a központi beavatkozás szükségességét.

Polgári háború Erzsébetvárosban

2006. október 17., 12:01 Módosítva: 2009.04.02 18:36
0
Egyéni érdekektől vezérelt mutyipolitizálással vádolja az erzsébetvárosi KDNP-seket Deutsch-Für Tamás, aki a fideszes frakciót irányítja a hetedik kerületben. Itt is közösen indult a két párt, ám Deutsch szerint a bejutott tíz képviselő közül hatan puccszerűen alakították meg a KDNP képviselőcsoportját, megegyezve az egész ellenzék bizottsági helyeinek leosztásáról. Puskás Attila korábbi fideszes frakcióvezető szerint a posztosztozkodás Deutsch beleegyezésével történt.

Az eddigieknél sokkal jobban szerepelt az Erzsébetvárosban a Fidesz, amely most nem az MDF-fel, hanem a KDNP-vel indult közösen. Míg 2002-ben nyolcan jutottak be a testületbe a Fidesz-MDF színeiben, addig most tízen lettek képviselők a Fidesz-KDNP képviseletében. Erzsébetvárosban - miután csökkent a lakosságszám - két önkormányzati hellyel kevesebb volt a mostani választásokon.

Mutyipolitika

Deutsch-Für Tamás, erzsébetvárosi Fidesz-elnök szerint az övék lehetett volna a legnagyobb képviselőcsoport az Erzsébetvárosban, ám a KDNP puccszerűen létrehozta saját, hatfős képviselőcsoportját, és háttéregyezkedésbe kezdett Hunvald György szocialista polgármesterrel, hogy még a Fidesz frakció megalakulása előtt leosszák egymás közt a posztokat.

"Ez nem más, mint egyéni érdekektől vezérelt mutyipolitizálás" - fogalmazott Deutsch-Für Tamás. Szerinte az előzetes megegyezés arról szólt, hogy a testületbe került tíz képviselő együtt dönt arról, hogy egy vagy két frakció alakul, és ha kettő, abban az esetben frakciószövetség jön létre. Ehhez képest a megbeszélt időpont előtt létrejött a KDNP farkciója, állítja Deutsch-Für Tamás.

Családtag lett külső bizottsági tag

Deutsch állítja, négy tanácsnoki poszt közül hármat maguknak osztottak a KDNP-sek, az egyetlen bizottsági elnöki posztra rátették kezüket, a 12 bizottsági helyből négyet szántak a négytagúra zsugorodott Fidesz-frakció tagjainak. A négy külsős bizottsági helyből egyet se engedtek tovább Deutschéknak. A fideszes politikus kifogásolja azt is, hogy az egyik külsős bizottsági helyre az egyik KDNP-s színekben megválasztott képviselő édesanyja került.

Deutsch úgy véli, az erzsébetvárosi KDNP-seknek kevés közük van a kereszténydemokratákhoz, a politikus úgy tudja, közülük csak egyvalaki tagja a pártnak, állítja: nem Fidesz-FKDNP vita van, hanem a sértett fideszesek vívnak szintén fideszesekkel. A képviselőcsoportot most az Puskás Attila Sándor vezeti, aki az előző ciklusban a Fidesznél töltötte be ezt a posztot, de tagja a frakciónak Kecskés Gusztáv a Fidesz választókerületi elnöke is, aki a két párt közös polgármesterjelöltje is volt. Deutsch szerint a történteknek következményei lesznek, ami érintheti Kecskés Gusztáv választókerületi elnök pozícióját, de esély van arra is, hogy a névhasználati jogot megvonják a hatfős frakciótól.

Nem lesz szankció

Molnár Béla, a KDNP budapesti elnöke viszont úgy véli, semmi indok nincs szankcióra. Állítása szerint már több alkalommal is kezdeményezték a frakciószövetség létrehozását, erre azonban technikai okok miatt még nem kerülhetett sor.

Puskás Attila Sándor, a KDNP frakcióvezetője állítja, az ellenzéknek nyújtott ajánlatot, amely a betölthető tisztségeket tartalmazta, elfogadás előtt megmutatta Deutsch-Für Tamásnak is, aki rábólintott arra. Határozottan visszautasította, hogy háttértárgyalásokat folytattak volna a szocialista vezetéssel, leszögezte ő is, hogy már számos alkalommal kezdeményezték a frakciószövetség megalakítását, erre azonban technikai okok miatt mindeddig nem volt lehetőség. Puskás állítja, mind a hatan tagjai a KDNP-nek és a Fidesznek is, vagyis tévedés, hogy csupán egy tag volna kereszténydemokrata.

A Siemens nem izgul

2006. szeptember 11., 07:51 Módosítva: 2009.04.02 18:36
0

A szerződés ismeretében nem olyan egyszerű visszaküldeni a Combinókat.

Megtalálták a Combinók rongálóit?

2006. szeptember 6., 09:01 Módosítva: 2009.04.02 18:36
0

A rendőrség délután nyilatkozik. A vandálok akár egy évet is kaphatnak.

Halálos fenyegetés a turul miatt

2006. augusztus 18., 07:23 Módosítva: 2009.04.02 18:36
0

A turul bontásáért a lámpavasra akasztanák a közigazgatási hivatal vezetőjét.

Káoszt okozott az új Árpád hídi lámpa

2006. augusztus 16., 06:57 Módosítva: 2009.04.02 18:36
0

Hatalmas dugó alakult ki, miután bekapcsolták a piros jelzést. A toronyházak beruházói bukták a húszmilliót.

Tarlós és Demszky is leadta ajánlószelvényeit

2006. augusztus 15., 16:59 Módosítva: 2009.04.02 18:36
0

Szoros versenyben előbb az ellenzéki jelöltnek sikerült leadnia a kopogtatócédulákat.

Az MTV-t beolvaszthatják a Duna televízióba

2006. augusztus 7., 13:29 Módosítva: 2009.04.02 18:36
0

A Magyar Televízió milliárdos hiteleit évek óta görgeti maga előtt. Most végleg elzárná a kormány a pénzcsapot.

Javul a rend a fővárosban

2006. július 12., 13:42 Módosítva: 2009.04.02 18:36
0

A budapestiek fele úgy érzi, hogy az elmúlt öt évben javult a közbiztonság, de nem igazán bíznak a közterület-felügyelőkben.

Az 'egyszerű dolgozó' lázadása

2006. június 26., 18:20 Módosítva: 2009.04.02 18:36
0

A BKV sofőrjei megelégelték, hogy Aba Botond állandóan velük vitetné el a balhét.

Új Déli csak 2009-ben

2006. május 16., 07:41 Módosítva: 2009.04.02 18:36
0

Ötszintes lesz a pályaudvar épülete, a peronok alá 4000 férőhelyes parkolót építenének.

Repül a turul

2006. május 12., 06:36 Módosítva: 2009.04.02 18:36
0

Nem a pufajkás, hanem a XII. kerületi Mitnyan-féle. Döntött az ügyben szakhatóságként eljáró I. kerület.