Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Koalíciós feszültségek a jövő évi áremelések körül

2003.11.24. 15:17
A fővárosi MSZP alacsonyabb mértékben emelné a BKV díjakat és a szemétszállítás díját, mint az SZDSZ, ugyanakkor a kéményseprés díját a szocialisták emelnék nagyobb mértékben - tudta meg az Inforádió. A BKV utasainak száma jelentősen csökkent a tavalyihoz képest.
Koalíciós feszültséghez vezettek a jövő évi áremelési tervek a fővárosi vezetés hétfői kabinetülésén - számolt be róla az Inforádió. A BKV tarifaemeléséről az MSZP-nek mérsékeltebb elképzelései vannak, mint koalíciós partnerének: a szocialisták két lépcsőben legfeljebb tizennyolc százalékos emelést tartanak szükségesnek, előbb tizenhárom, majd további öt százalékos konstrukcióban, január és július elsején. A szabad demokraták ugyanakkor legalább huszonöt százalékkal emelnének, szintén két lépcsőben: előbb húsz, majd további öt százalékot.

A leginkább a nyugdíjas és a diákbérletek ára növekszik

A nyugdíjas-, és a diákbérletek ára a alacsonyabb változat mellett is harminc százalékkal emelkedne, mert az állam jövő évtől kezdve csak az inflációval megyegyező mértékben növeli a bérletek árkiegészítését.

A BKV-nak szüksége van jelentősebb mértékű emelésre, a kiadások ugyanis 1990 óta rendre meghaladják a bevételeket. A BKV-t használók száma jelentősen zuhant: a felszállások éves összege 1,9milliárdról 1,1 milliárdra csökkent. A szocialisták a kabinetülésen ugyanakkor hangsúlyozták, hogy Budapesten így is drágább a tömegközlekedés, mint Bécsben, Prágában, vagy Amszterdamban - tudta meg az Inforádió.

Kilencven filléres differencia

Nincs egyezség a szemétdíj jövő évi áráról sem. Az MSZP sokallja a beterjesztett 14,9-16,9 százalékos emelést, és legfeljebb tíz százalékos növekedést tart elfogadhatónak. A szóváltás miatt ezügyben sem született döntés, a végső szót a csütörtöki közgyűlés mondja ki.

A kéményseprő-szolgáltatás árában ugyanakkor megfordított a szereposztás. A szocialisták szeretnének nagyobbat emelni, összesen 10,9 százalékot. A szabad demokraták szerint itt elég lenne nyolc és fél százalékos drágulás is. A különbség a két álláspont között havi költségben mindössze kilencven fillér. A főváros vezetői egyedül a temetkezés díjának emelésében egyeztek meg, amely várhatóan tíz százalékkal drágul január elsejétől.