Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyurcsány bizalmi szavazást kér maga ellen

2006.10.02. 13:18
Bizalmi szavazást kezdeményez maga ellen Gyurcsány Ferenc. A kormányfő döntése összhangban áll Sólyom László köztársasági elnök vasárnapi kezdeményezésével, hogy a parlament döntsön a kormányfő személyéről.

Bizalmi szavazást kezdeményez maga ellen Gyurcsány Ferenc pénteken a parlamentben. A kormányfő döntése nem meglepő azután, hogy Sólyom László az önkormányzati szavazás lezárultakor tartott szónoklatában már jelezte, hogy a parlamentnek alkotmányos lehetősége van a miniszterelnök személyéről dönteni. Ugyancsak a bizalmi szavazás elkerülhetetlenségéről írt a liberális értelmiség egyik meghatározó figurája, Kis János, az SZDSZ egykori elnöke is a Magyar Hírlap hétfői számában megjelent publicisztikájában.

Valószínűleg csak szimbolikus

A bizalmi szavazás várhatóan csak szimbolikus lesz, hiszen a koalíciós pártok legutóbb az önkormányzati választások éjszakáján kötelezték el magukat ismét a kormányfő mellett. A bizalmi indítványt egyszerű többséggel lehet elvetni vagy elfogadni, márpedig a kormánykoalíciónak biztos többsége van a parlamentben.

Ráadásul a bizalmi szavazás nyílt, azaz Gyurcsányék biztosra mennek. Szinte kizárt, hogy a két hete teljes egységet mutató MSZP bármelyik tagja lázadni merjen.


fotó: Barakonyi Szabolcs

Gyurcsány Ferenc a bizalmi szavazással csak azt demonstrálja, az MSZP és az SZDSZ kiáll mellette. "A kormányfői esküszegés azonban gyakorlattá válhat - véli Lövétei István alkotmányjogász. - Az alkotmány sem segít, mert lyukas." Kollégája, Halmai Gábor úgy látja, hogy ha a kormányfőnek és a kormánynak a lemondás lenne a célja, nem kérne bizalmi szavazást. Bővebben >>

Török Gábor politológus szerint viszont Gyurcsány Ferenc sokkal többet veszíthet, mint nyerhet a bizalmi szavazással. Akár új választáshoz is vezethet a kormányválság. Bővebben >>

A bizalmi szavazás hírét először Veres János pénzügyminiszter kotyogta ki a Gazdasági rádiónak adott nyilatkozatában. Az SZDSZ vezetői délelőtt még nem tudtak a bizalmi szavazásról. "Még nem egyeztettünk a szocialistákkal, hogy hogyan tovább" - mondta Horn Gábor azt Indexnek.

Veres rádiónyilatkozata után nem sokkal már több szocialista forrás is megerősítette, hogy a kormányfő bizalmi szavazást kér. Gyurcsány két órakor hivatalosan is bejelentette döntését.

Az egész kormányról szavaznak majd

A magyar jogrend a kormány stabilitása érdekében nem ismeri el az egyéni bizalmi szavazást, azaz a kormányfő csak kollektív bizalmi szavazást kezdeményezhet, azaz egész kormányáról szavaznak majd, várhatóan pénteken. Amennyiben a bizalmi szavazást az ellenzék kezdeményezte volna az országgyűlési képviselők egyötödének írásos támogatásával, akkor új miniszterelnököt is meg kellett volna nevezniük, mivel a magyar jogrend a demokratikus intézmények stabilitása érdekében csak a konstruktív bizalmatlansági indítványt ismeri el ellenzéki részről.

A kormányfő jogosítványai ennél tágabbak, ő indítványozhat egyszerű bizalmi szavazást is, ekkor, ha a kormány nem kap bizalmat (azaz egyszerű többséget), köteles lemondani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!