Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-3 °C
3 °C

Cáfolják a pénzosztást a kisgazda megyei elnökök

2001.03.27. 18:54
Öt jelölt közül választ Vonza András új földművelésügyi miniszter közigazgatási államtitkárt - értesült minisztériumi forrásokból az Index. Szakemberek szerint a legesélyesebbnek Lánszki Imre, a Környezetvédelmi Minisztérium (KÖM) jelenlegi kabinetfőnöke tűnik, de a jelöltek között szerepel Skultéty Sándor, a KÖM jelenlegi közigazgatási államtitkára is, aki legutóbb a fenékpusztai festményrombolás kapcsán került előtérbe. Boros Imre az új miniszter hatáskörébe utalta az elhíresült tanácsadói listán szereplő nevek nyilvánosságra hozatalát, ezért a továbbiakban nem kíván vele foglalkozni. A megyei vezetők Gulyás Balázst kivéve visszautasítják, hogy kaptak volna pénzt a minisztériumtól, ám ő is havi 38 ezer forintot ismert el a felröppent százezrek helyett.

Skultéty Sándor
Jelenlegi és volt államtitkárok szerepelnek azon a listán, amelyek nevezettei közül közigazgatási államtitkárt választ Vonza András. A jelöltek sorát Skultéty Sándor, a KÖM jelenlegi közigazgatási államtitkára vezeti, akinek tavaly novemberben tartott születésnapján rongálódott meg eddig nem tisztázott körülmények között a vendégház egyik festménye. Őt követi Neszmélyi Károly, aki jelenleg a Mezőgazdasági Minősítési Intézet főigazgatója, bár a kilencvenes évek elején már betöltötte a földművelési tárca egyik helyettes államtitkári posztját.

Lánszki lehet a befutó

Mégsem lesz FKgP országos nagygyűlés?
A Független Kisgazdapárt elnökségének tagjai nem támogatják, hogy április 30-ig hívják össze a párt országos nagygyűlését. A kisgazda parlamenti frakció 26 képviselője - köztük a kormány három FKgP-s minisztere - hétfőn azt javasolta, hogy egy öttagú bizottság készítse el a párt választási programját, majd annak elfogadására hívják össze április 30-ig az országos nagygyűlést. A párt országos elnökségének címzett ajánlás szerint nem kizárt az előrehozott országgyűlésiképviselő-választás lehetősége, ezért szükséges elkészíteni az FKgP választási programját és meg kell vizsgálni, miként lehet módosítani a pártalkotmányt. Gyimóthy Géza, a párt alelnöke nem támogatja az indítványt, szerinte a nagygyűlés összehívása nem időszerű. Viszont ülésezik szerdán a párt elnöksége. Többek közt az országos elnökség tagjainak feladat-megosztásáról lesz szó az ülésen. Ennek megtárgyalására - Balogh Gyula országos szervező főtitkár szavai szerint - azért van szükség, hogy Torgyán József pártelnök távollétében is hatékony legyen az FKGP irányítása.
Torgyán Attila közeli barátja, a békéscsabai ügyvéd, Kovács Zoltán is szerepel a listán, aki jelenleg a FVM helyettes államtitkára. A jelöltről az általunk megkérdezett szakemberek ellentétesen nyilatkoztak, de többségben vannak azok, akik a Torgyán családdal meglévő jó kapcsolatával magyarázzák magas minisztériumi beosztását. A távozó Tamás Károly kaposvári kollégája, Kósa Ferenc is befutó lehet, bár a jelenleg az FVM helyettes államtitkáraként dolgozó jelöltet a piacszabályozás során elkövetett bakijai miatt sokan egyből kizárnák a pakliból. A legfőbb esélyes a KÖM jelenlegi kabinetfőnöke, az MDF színeiben politizáló Lánszki Imre, aki 1992-től 1994-ig főosztályvezető volt az FM-ben. A szocialista párt győzelme után felmondott, és mostani állását Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter felkérésére tölti be. Vonza Andrást nem tudtuk elérni, így a miniszter álláspontja eddig ismeretlen, bár információink szerint a Fidesz vezető politikusai szintén Lánszkit támogatják.

Nettó negyvenezer százezer helyett

38090 forintot kapok havonta, de ha már én nyilvánosságra hoztam a fizetésem, akkor Boros Imre is hozza nyilvánosságra, hogy ő, mint Kádár János párttitkára mennyit keresett - válaszolt Gulyás Balázs azokra a sajtóban megjelent hírekre, miszerint több megyei kisgazda vezető és családtagjaik százezer forintos fizetéseket kaptak havonta képletes tanácsadói munkáért. A Győr-Moson-Sopron megyei elnök szavai szerint kisgazda elnöki posztja és tanácsadói munkaköre között nincs összefüggés, hiszen a tanácsadói munkát tavaly március közepe óta tölti be, megyei elnöknek viszont csak október közepétől választották meg. Munkájáról Gulyás elmondta, hogy Torgyán József ifjúságpolitikai tanácsadója volt, illetve az ,,ifjúgazda program" kidolgozásában is szerepet vállalt.

A többi elnök is cáfol

Az általunk megkérdezett hét megyei vezető egyértelműen visszautasítja az először az RTL Klubban napvilágot látott híreket. Czoma Kálmán, a Zala megyei szervezet elnöke úgy fogalmazott, hogy Boros ,,annyi mindent hazudott már, hogy lemondhatna". Rátosi Ferenc Veszprém megyei elnök pedig ,,Boros hazudik" kijelentéssel zárta a beszélgetést. A Nógrád megyei elnök, Szanda János, a Békés megyei Pallagh János, valamint a Tolna megyei Pálinkás István szintén képtelenségnek tartják az állításokat. A többiek véleményéhez kapcsolódik Rezi Árpád Komárom-Esztergom megyei elnök és Oláh József Hajdú-Bihar megyei elnök is, mivel ők is kategorikusan visszautasítják a feltételezéseket.

Vonzáé a terep

Torgyán jól van
Torgyán József, az FKGP elnöke jól van - közölte Torgyán Sándor, miután meglátogatta testvérét a Kútvölgyi kórházban kedden. Torgyán Sándor - aki maga is orvos - elmondta: testvérével rendszeresen kommunikál és a látogatások alkalmával a politikus kikíséri a kórterem ajtajáig. Torgyán Sándor úgy vélekedett: egy hét nem lesz elég testvére felépülésére, ezért valószínűleg tovább kórházban marad. Torgyán Józsefet három nappal ezelőtt szállították a Kútvölgyi kórházba, miután Vasszécsenyben rosszul lett egy kisgazda rendezvényen. Felesége, Torgyánné Cseh Mária kisgazda országgyűlési képviselő korábban azt mondta az MTI-nek, hogy férje az ő kérésére marad a héten a kórházban, mivel azt szeretné, ha kivizsgálnák. Torgyán József beszállításainak másnapján megtiltotta, hogy a Kútvölgyi kórház munkatársai bármilyen, az egészségügyi állapotára vonatkozó információt közöljenek a sajtó munkatársaival és azóta ő maga sem nyilatkozott.
Bármiféle tájékoztatás már az új miniszter jogköre. Átadtuk az elmúlt hetekben folytatott munka végső verzióját, innentől kezdve az ő asztala ezzel foglalkozni - mondta Németh Zsolt, Boros Imre sajtófőnöke. Vonza András új földművelésügyi miniszter információink szerint folytatja a vizsgálódást, de az eredmények nyilvánosságra hozatalának időpontja bizonytalan.

A politikai tanácsadók bruttó 60 és 130 ezer forintot kerestek havonta - tudta meg az Index az FVM kabinetirodáján. ,,Ennek ellenére korántsem merítette ki a törvényes lehetőségeket, hiszen a köztisztviselői törvényben engedélyezett politikai tanácsadó állások javarésze betöltetlen maradt" - fogalmazott egy Torgyán Józsefhez közel álló informátor. Az FVM csupán néhány politikai tanácsadót alkalmazott köztisztviselői státusban, a többieket eseti és állandó megbízási szerződés alapján. Az utóbbi alapján kapott pénzt Gulyás Balázs is, amit mind az érintett, mind pedig a kabinetiroda illetékese megerősített.  • Vennék
  • Hírek