Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Szépen épül Medgyessy villája

2006.07.07. 08:56
Alig harminc méterre a Balatontól Medgyessy Péternek és feleségének a villája szerkezetkészen áll. A kétszintes épület kertje két stranddal is szomszédos.

Kérdéseink Medgyessy Péterhez

Ha lehetne, ilyeneket kérdeznénk: Kedves Medgyessy Péter exminiszterelnök úr, honnan szerzett tudomást az ingatlanról? Utólag visszanézve az elmúlt éveket, szigorúan kormányfői szemmel, megengedhetőnek tartaná-e, hogy valaki a kormányából elmulassza feltüntetni a vagyonnyilatkozatában a tízmilliós telket? Szeretne-e közvetlen, privát vízpartot, vagy megelégszik, hogy másokkal együtt fürödjön a vízben?

"Abban az ügyben nincs mondanivalóm" - üzente Medgyessy Péter volt kormányfő titkárnőjén keresztül az Indexnek a villájával kapcsolatos érdeklődésünkre. Medgyessy Péter és felesége Zamárdiban építkezik. A saját bevallása szerint csak húszmilliós - piaci áron hetvenmilliós - telken építkező volt kormányfő villája a csütörtöki állapotok szerint szerkezetkész, igaz tető és vakolat sincs rajta.

Sokat ér


Tekintse meg képeinket a volt kormányfő nyugdíjas éveire épített villájáról

A kormányfő ingatlanáról a fátylat fellebbentő, és a volt kormányfőt vagyonbevallásában korrekcióra ösztönző Heti Válasz szerint a házat 2005. augusztusában vezették át Medgyessyék tulajdonába. A lap egyik becslése szerint az ingatlan kész állapotban akár háromszázmillió forintot is érhet, Medgyessy ugyanakkor a vagyonnyilatkozatában egyáltalán nem említette forrásait, a Heti Válasz megkeresése után öt nappal viszont Szili Katalinnak levelet küldött, amelyben vagyonnyilatkozatának módosításáról tesz említést.

Medgyessy a Heti Válasz érdeklődése után azt írta Szilinek, "vagyonnyilatkozatomba hiba csúszott, nem tüntettem fel azt, hogy a Balaton déli partján, Zamárdiban építési telket vásároltam". Magyarázata szerint a vásárlást kölcsönből "valósította meg", amelyet csak az idén fizetett ki.

Az exminiszterelnök az ingatlant éppen attól a cégtől - pontosabban egy ügyvédi irodán keresztül - vásárolta, amely az ő miniszterelnöki regnálása alatt is Balaton-parti utazási irodákat privatizált, összesen több mint kétszázhatvan hektáros területen.


Kilátás

Az SCD Csoport a Balatontourist Rt.-t és a Zalatour Kft.-t nem Medgyessy Péter miniszterelnöksége idején vette meg, mondta az Indexnek Elkán Péter, a cég kommunikációs vezetője. Az viszont igaz, hogy 2004. májusában a Siotour-ban lévő és közel 1 milliárd forint névértékű állami törzsrészvényt az ÁPV Rt. nyílt pályázatán szerezte meg az SCD 3,1 milliárd forintért. Az ügyletet az OTP Bank Rt. hitelezte.

Az SCD-állítása szerint azért adták el a Zamárdiban található kemping 20 hektáros területéből a "használaton kívüli" összesen 4500 négyzetméteres nyúlványtelket, amelyen Medgyessy háza is állni fog, mert fejlesztéseik megvalósítására nem alkalmas. Az "SCD Csoportnak nem célja a turisztikai cégek földterületeinek felszabdalása és egyenként történő értékesítése, azokon régiófejlesztési programjukat kívánják megvalósítani" - mondta.

Részlet a Balaton törvényből

A meglévő kempingek területének más célra történő igénybevétele csak zöldterületként legfeljebb 4 százalékos, vagy a turizmus fejlesztését szolgáló területként legfeljebb 10 százalékos beépítettséggel történhet.

Az SCD Csoport a tulajdonában lévő 23 balatoni kemping területén az elkövetkező 10-15 évben 100 milliárd forint értékű beruházást tervez, de a fejlesztések egy részének kerékkötője szerintük a Balaton törvény. Egy négypárti kezdeményezéssel idén tavasszal benyújtott javaslat a közvetlen vízparti ingatlanok beépítését nyolc százaklékról legfeljebb 25 százalékra változtatná.

Harmincöt méter

Az nem valószínű, hogy Medgyessy háza ezen koncepció alapján épül a vízparttól csupán alig 35 méterre, de a törvény csak harminc méteres sávot ír elő, amelyen belül csak külön engedély alapján építhető valami.

A Balatonon nyaraló laikus az építkezésből ma csak annyit vehet észre, hogy a Balaton partján húzódó tízmteres füves sáv után paravánnal körülvett területen három ház épül, amelyek közül a középső, Medgyessyé épül a leggyorsabban. A kész házak és a Balaton közötti keskeny mesgye oldal leválasztható, és így kizárólag a tuajdonosok részére kiépíthető, de ilyen szándékoknak egyelőre nincs nyomuk.

A Balaton urai

Az, hogy a tulajdonosok mikor akarnak megjelenni a nyilvánosság előtt, ez az ő saját döntésük, és azt hiszem, mindenkinek tudomásul kell venni, hogy a jogszabályok lehetővé teszik ezt a megoldást.” – mondta a Heteknek adott interjújában az SCD Holding a sajtó által korábban is hiába firtatott tulajdonosi háttérről tavaly augusztusban Tomcsányi Gábor vezérigazgató. A Magyarországon 2000-ben megjelent cég azóta beruházóként három négycsillagos termálszállodát épített. Az összesen 10 milliárd forint - 40 millió euró - értékben Tapolcán, Hajdúszoboszlón és Bükfürdőn elkészült hotelek mellett 423 lakást, 50 kereskedelmi egységet építettek, és megvették egyebek között a 22 áruházból álló lánccal bíró Interfruct Kft.-t, az összes beruházásuk értéke meghaladja a 25 milliárd forintot. Az idén végül az ezidáig ismeretlen tulajdonos eladták a cég többségi részét a magyar vezetésnek. A cégcsoport elnöke, Jászai Gellért 51, a felügyelő- bizottság elnöke, Bajka Zoltán 24, míg Tomcsányi Gábor vezérigazgató 6 százalékos részesedést szerzett.