Auguszta
-3 °C
2 °C

A Centrum Párt ricsajozó kiskutya akar lenni

2006.02.01. 14:57
A négy évvel ezelőttihez képest jóval később, csak február 12-én indítja kampányát a Centrum Párt. Az országgyűlési választáson a parlamentbe jutást célul tűző párt országos szinten nem, csak helyben ismert és megbecsült jelölteket indít. Kupa Mihály elnök még nem döntötte el, hogy a szerencsi választókörzetben negyedszer is megméretteti-e magát.

A Centrum Párt négy évvel ezelőtt az országgyűlési választásra alakult meg, de a mostaninál jóval korábban, már novemberben elkezdték kampányukat. A nagyvárosokban aktivistáik osztottak szórólapokat, Kupa Mihály pedig szinte naponta tűnt fel egy-egy pártrendezvényen.

Még nem kampányolnak

Kampánykiadásaik felét akkor hitelből finanszírozták, így sokaknak adósa maradt a végül 3,9 százalékot elérő párt, amely végül a parlamenten kívül rekedt. A 2004-es európai parlamenti választáson már nem indultak, és sokáig úgy tűnt, hogy Kupa Mihály visszalép az elnöki poszttól, ami egyesek szerint a párt megszűnéséhez vezetett volna.


Szeletelik a 2002-es választási tortát

Adósságaikat mostanra rendezték, és Kupa sem akar már lemondani az elnöki posztról. A párt mégsem kezdte még el a kampányt, pedig egy ideje már benne vagyunk.

Ötvenszeresére nőtt tagság

"A közvélemény-kutatások szerint a kispártoknak a választás előtti utolsó hónapban kell beleerősíteni - mondta a párt kommunikációját vezető Sillár Emőke. - Négy éve 25 emberből állt a párt, mostanra a tagságunk ötvenszeresére nőtt, minden megyében jelen vagyunk és mind a 176 körzetben állítunk egyéni jelöltet."

Hogy köztük lesz-e Kupa Mihály, azt nem lehet tudni, mert még nem döntötte el. A pártelnök 1994-ben a szerencsi választókörzetben független jelöltként második lett, 1998-ban mandátumot szerzett, centrumosként viszont 2002-ben már csak 18,37 százalékot kapott, ezzel harmadik lett. A második fordulóban, bár pártja indulásra kötelezte, nem indult el.

A harcmezőn dől el

Kupa egy kicsit mintha belefáradt volna a politizálásba. A Szabad Földnek adott januári interjújában például az országgyűlési választásnál fontosabbnak tartotta, hogy minél több időt tudjon lányainak szentelni, és, ahogy tapasztaltuk, a párt ügyeiről sem túlzottan akar nyilatkozni, ezt a lehetőséget inkább átadja másnak.

A négy évvel ezelőtti kampányban pedig - az Index törzsasztalának vendégeként - Kupa Mihály egy kormányfői alkalmasságát firtató kérdésre így válaszolt: "Nagyon megtisztelő számomra, de realista vagyok és gondolom csak 2006-ban lehetek miniszterelnök. Addigra a Centrum is tényleg olyan lesz, amilyennek Ön szeretné látni."

Kétkamarás parlamentet!

"Kevésbé lesznek nagy nevek, minden ott lent dől el a harcmezőn, mondta Sillár Emőke. "Köztiszteletben álló helyi jelölteket indítunk."

A Centrumot az MDF mellé állt MDNP és a Fideszhez csatlakozott KDNP, valamint a Harmadik Oldal Magyarországért Egyesület és a Zöld Demokraták sem erősíti már. Az együttműködést a négy parlamenti párttal és szövetségeseikkel, valamint a szélsőséges pártokkal nem tudják elképzelni, viszont helyi civil szervezetekkel köthetnek megállapodást.

A Centrum február 12-i kongresszusán indítja el kampányát, amire a törvényileg engedélyezett keretnél (386 millió forint) nagyjából a felét költik.

Programjuknak egyelőre csak tervezete van. Ebben, egyebek mellett, a civileket is bevonó kétkamarás parlament, egyszerűsített joganyag, mezőgazdasági holdingrendszer bevezetése szerepel.

Felverni a nagykutyákat

Az Antall-kormányban külügyminiszteri kabinetfőnökként, majd nagykövetként és főkonzulként dolgozó Sillár Emőke egy dél-afrikai példát hozott annak érzékeltetésére, hogy milyen szerepet szánnak a Centrum Pártnak a 2006 májusában összeülő parlamentben.

"Minden háznál két nagykutya sütkérezik a napon, a kiskutyák pedig egész nap rohangálnak a kertben, és ha baj van, akkor ricsajozásukkal felverik a szunyókáló nagykutyákat - mondta. - Ígérjük, ha a parlamentbe jutunk, akkor mi is nagy zajt csapunk, ha valaki az ország érdekei ellen cselekszik."