Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Kupa saját őszödi beszéddel lépett le az elnökségről

2007.02.09. 11:07
"Megettem, kurvára megettem" - hangoztatta saját felelősségét Kupa Mihály a Centrum kongresszusán elmondott búcsúbeszédében. A leköszönő elnök zárt ajtók mögött többek között az MSZP aknamunkáját okolta a párt gyatra választási szerepléséért, és azt állította Szilvásy György négyszemközt megpróbálta rábírni, hogy a Centrum ne állítson országos listát.

Az őszödi beszédhez hasonló önkritikával és nyíltsággal beszélt pártelnöki ténykedése utolsó, meglehetősen gyenge eredményeket hozó szakaszáról Kupa Mihály. A Centrum visszavonuló elnöke a január 27-i tisztújító kongresszus két-háromszáz részvevője előtt tárta fel a 2006-os választási bukta eddig nem ismert részleteit.

A pár százalékra mentek

Az Index birtokába jutott búcsúbeszéd kíméletlen bozótharcként festi le a néhány százalékos támogatottságért küzdő párt választási előkészületeit, amelyek során több cég, különféle megbízottak váratlanul cserbenhagyták a Centrumot. Kupa állítása szerint ugyanis a kampányukat több oldalról is akadályozták, és ehhez beépített embereket is felhasználtak, akikről a pártelnök számára is csak későn derült ki, hogy mi a valódi céljuk. Az expénzügyminiszter az MDF-et például azzal vádolta meg, hogy a centrumos választási program "felét lopta el helyből". De Kupa szerint a program értékállóságát bizonyítja, hogy jutott belőle még Gyurcsány Ferenc Szembenézés című írásába is több fontos elem.

Ekkor jött a manőver

Tündöklés és bukta
Kupa Mihály öt évig volt az általa alapított Centrum párt elnöke, és január 9-én jelentette be visszavonulását. Kupa Mihály 1991 és 1994, valamint 1998 és 2002 között országgyűlési képviselő volt. 1990 decembere és 1993 februárja között pénzügyminiszterként tevékenykedett. A Centrum volt a 2002-es választások meglepetés pártja, az alapítás után alig néhány hónappal több mint 3 százalékot szerzett a listás szavazáson. Az ezért járó több tízmilliós állami támogatás miatt azonban belső harcok kezdődtek, majd több alapító szervezet is kivált. A párttagság az elmúlt években megsokszorzódott, de a 2006-os választásra mégis csak a 2002-es jelöltszám negyedét tudták kiállítani, és az támogatottság is 1 százalék alá esett.
A lelépő elnök pártjának az MSZP-hez fűződő viszonyát elemezve kijelentette, hogy a tavalyi képviselőválasztás előtt kétszer tárgyalt az MSZP kampányát lényegében vezető Szilvásy Györggyel. Először Kupa kért találkozót, hogy segítséget kérjen a kopogtatócédula-ügybeben, miután tudomására jutott, hogy egyes helyeken az MSZP aktivistái a Centrum nevében is begyűjtöttek ajánlószelvényeket. A kancelláriaminiszter azonban mereven elzárkózott.

Másodszor Szilvásy volt a kezdeményező. Arra akarta rábírni a pártelnököt, hogy a Centrum ne állítson országos listát, mert szükség van a szocialisták felmérése szerint akkor 0,67 százalékon álló párt szavazóira. Ezt a kérést viszont Kupa utasította el. "Ekkor jött Appel György manővere - a helyiek ezt nagyon jól tudják -, amikor meg akarta vásárolni, hogy jelöltjeink ne induljanak" - utalt egy a közönsége számára ismert tényre a távozó pártelnök. A visszavonuló politikus többször is említést tett az Aczél György MSZMP-főideológus közeli rokonságához tartozó üzletemberről, és arról, hogy 200 millió forintos támogatást ígért a kongó kasszájú pártnak kampánycélokra, de végül kiderült róla, hogy segítségnyújtás helyett átejtette a Centrumot. "Megettem, kurvára megettem az MSZP ránk küldött Appel Györgyét"- ismerte be Kupa, aki egy éve maga nevezte ki Appelt pártja kampányfőnökévé. (Az Index információi szerint az üzletember már évek óta mutatkozik Dávid Ibolya rendezvényein, és az MDF egyik "szervezőjeként" tartják számon.) Kupa a beszédben többször nyomatékosította, hogy a hibák és a megvezetések jó részéért személyesen vállalja a felelősséget.

Nem beszélnek a beszédről

Az Index megkeresésére Kupa Mihály azt mondta, nem az MSZP egészére vonatkoztak állításai, hanem csak két emberre. További részletekről azonban nem volt hajlandó beszélni, mert mint mondta, ő két hete lezárta a politikai szereplését, ezért a párt ügyei már a Centrum új vezetésre tartoznak.


Szilvásy György képtelenségnek nevezte a kongresszusi beszéd rá vonatkozó állításait. A kancelláriaminiszter azt elismerte, hogy többször is találkozott Kupával, de az általa nagyra becsült egykori pénzügyminiszterrel nem kíván egy ilyen ügyben vitába szállni.

Történt, ami történt, hibázott, aki hibázott, a múlttal nem akarok foglalkozni, egy új Centrumot építünk, kommentálta elődje beszédét a Centrum két hete lezajlott tisztújításán megválasztott utód, Pászti Ágnes pártelnök.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!