Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Megbüntették a rossz helyen cigiző politikusokat

2005.01.14. 14:02
Az ÁNTSZ V. kerületi kirendeltsége még tavaly december végén megbírságolt három, tiltott helyen dohányzó parlamenti képviselőt. A tisztiorvosi hivatal Fedor Vilmost, Gál J. Zoltánt és Kálmán Andrást tíz-tíz ezer forintra büntette meg. A képviselők a Reform című hetilap fotója alapján buktak le.

Az utóbbi hónapokban többször vihart kavart a nemdohányzók védelméről szóló jogszabály parlamenti semmibevétele. A TV2 Napló című műsora mutatta be legutóbb, hogy a képviselők a folyosókon, a hivatalosan dohányzásra kijelölt helytől távol, tiltott helyen cigarettáznak. A rejtett kamerás felvételek bemutatása után a parlament elnöke leporolt egy '99-es házelnöki rendelkezést, amely már akkor kitiltotta a kamerákat a parlamenti folyosókról, csak éppen ezt nem tartatták be. Az ombudsman azt állapította meg, hogy nem sérti a tájékoztatás szabadságát a rendelkezés.

A Reform képei miatt bukta le

Tiltott helyen dohányzó parlamenti képviselőt most büntetett meg először a tisztiorvosi szolgálat. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) V. kerületi kirendeltségén a Füstirtók Egyesülete tett bejelentést a Reform című hetilap fényképfelvételei alapján. A képeken egyértelműen látszott, hogy rossz helyen dohányzott Fedor Vilmos és Kálmán András szocialista képviselő, illetve Gál J. Zoltán korábbi kormányszóvivő, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára.

Az ÁNTSZ illetékese az Indexnek azt mondta, hogy a képek alapján megkeresték a képviselőket és nyilatkoztatták őket arról, elismerik-e a szabálysértést. Mindhárom politikus elismerte vétkét, noha nem lett volna eszköze a hatóságnak, ha tagadják a tiltott helyen dohányzást. A három szocialistát tíz-tíz ezer forintra bírságolták meg.

Kunczét is bepanaszolták

A Füstirtók Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnököt is feljelentették, viszont egy olyan kép alapján, amelyen egyáltalán nincsen cigaretta a kezében, így Kunczét meg sem kereste a tisztiorvosi szolgálat. A hivatal egyébként nemrégen helyszíni ellenőrzést is tartott a parlament épületében, de a nyakon csípett képviselőknek sürgős szavaznivalójuk támadt, legalábbis erre hivatkozva futottak el az ellenőrök elől.