Piroska
-2 °C
5 °C

Egyre cikibb a cigi Európában

2006.02.22. 23:24
Az elmúlt tíz évben jelentősen csökkent az aktív és a passzív dohányosok száma Európában – derül ki egy átfogó felmérésből. Európában a nők - tartva az elhízástól - kevésbé készek arra, hogy lemondjanak a káros szenvedélyről. Hazai vizsgálatok szerint alig tapasztalható csökkenés.

Tíz évvel ezelőtt még a megkérdezettek 34 százaléka dohányzott, most csak 28 százalék nyilatkozott úgy, hogy még mindig hódol a káros szenvedélynek – derül ki abból a felmérésből, amelyben 9 ezer embert kérdeztek meg tizennégy európai országban.

Vigyáznak a vonalaikra

Az elmúlt tíz évben az aktív dohányosok száma 15 százalékkal, a passzív dohányzást elszenvedőké 40 százalékkal csökkent. Ezek az eredmények vélhetően annak tudhatók be, hogy egyre több országban vezetnek be dohányzásellenes tilalmat az éttermekben és szórakozóhelyeken. A kutatók szerint az emberek hozzáállása is megváltozott: egyre többen vannak tisztában a cigarettázás és a passzív dohányzás káros hatásaival.

A leszokási hajlandóságot tekintve különbség figyelhető meg a férfiak és nők között. Az európai vizsgálat szerint a férfiak körében jobban visszaesett a dohányosok száma. A nők feltehetően azért mondanak le vonakodva a füstölgés élvezetéről, mert az ilyenkor szinte automatikusan bekövetkező elhízástól tartanak. Kimutatták azt is, hogy leginkább azok a nők nem akarnak leszokni a káros szenvedélyről, akik amúgy is súlyfelesleggel küszködnek.

Enyhe csökkenés Magyarországon

A kutatás megerősített egy másik jól ismert összefüggést is: akinek a családjában a többiek nem dohányoznak, vagy kollégái sem gyújtanak rá, könnyebben mond le a füstölésről. A tanulmány készítői szerint a képzettebbek inkább hajlandóak felhagyni a szenvedéllyel, ezért a felvilágosító munkát elsősorban az alacsonyabb szociális helyzetűek körében érdemes erősíteni.

Az Országos Dohányfüstmentes Egyesület és a Magyar Gallup Intézet is végzett hasonló összehasonlító vizsgálatot. Az 1955-2000-2004-es adatok alapján Magyarországon is kimutatható a dohányosok arányának enyhe csökkenése.

A férfi és a női dohányosok között is nőtt azoknak a száma, akik napi 20 szálnál kevesebbet füstölnek el és mindkét csoportnál felére csökkent az egy csomagnál többet dohányzók részaránya.

Falun szívnak

Nálunk azonban elsősorban a nők, különösen az alacsonyabb jövedelműek szoknak le a cigiről, a férfiaknál nem mutatható ki változás. A csökkenés legnagyobb része Budapestre koncentrálódik, a falusi népesség körében gyakorlatilag változatlan a dohányosok aránya. A kutatás szerint viszont jellemző, hogy az elmúlt 5 évben egyre korábban, általában 16 éves kor előtt kezdik el a dohányzást a fiatalok.

Évente világszerte Finnország teljes lakosságának megfelelő számú, azaz 5 millió ember hal meg a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek következtében. Az Egészségügyi Világszervezet szerint ha nem történik beavatkozás, ez a szám 2020-ig megkétszereződhet. Magyarországon mintegy 3,5 millió ember cigarettázik.