Piroska
-2 °C
5 °C

A civilek pénzét félti az MSZP-től az ellenzék

2005.09.15. 16:14
Az érintettek meghallgatásával szeretné kivizsgálni Halász János fideszes képviselő, a parlament illetékes albizottságának elnöke, hogy mit akar a civilek pénzével kezdeni az MSZP. A politikust fölháborítja, hogy a szocialisták körlevélben bíztatták aktivistáikat, hogy jelentkezzenek a pénzosztókat megválasztó elektoroknak. Pettkó András MDF-es képviselő is tiltakozik

Az ellenzéki pártok "ráugrottak" az Index által ismertetett szocialista toborzó levélre, amelyben a nagyobbik kormányzópárt arra buzdította aktivistáit, minél több a baloldalhoz közelálló civil szervezet jelentkezzen a Nemzeti Civil Alapprogramnál, hogy részt vehessenek a pénzosztó kollégiumok megválasztásáról döntő civil elektori gyűléseken. (A nemzeti civil alapprogram évente több milliárd forinttal gazdálkodhat, idén ez az összeg hétmilliárd forint.)

Fideszes felháborodás

Nyakó István MSZP-szóvivő az Indexnek korábban nyilatkozva természetesnek nevezte, hogy pártjának a civilekkel is van kapcsolata, a körlevélt pedig azzal indokolta, hogy nem akarták, hogy valakik azért maradjanak le a lehetőségről, mert nem kaptak arról kellő információt.

Halász János, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint "fölháborító, amit a szocialista párt művel, a civil szervezetek belső ügyeibe is bele akarnak szólni". Halász a szocialista körlevél kapcsán arra következtet, hogy az MSZP nem csak bele akar szólni a civilek ügyeibe, hanem hozzá akar férni ezekhez a közpénzekhez.

Albizottsági vizsgálat

Halász jelezte, hogy összehívta keddre az általa elnökölt társadalmi szervezetek bizottságának ellenőrző albizottságát, amelyen szeretnék meghallgatni Göncz Kinga esélyegyenlőségi minisztert, hogy megkérdezzék, tudott-e a szocialista körlevélről. A civil nemzeti alapprogram illetékeseit, valamint magukat a civileket is szívesen látják.

A képviselő szerint azt is meg kell vizsgálni, hogy van-e összefüggés aközött, hogy a szocialista kormány nem fizeti ki a civil szervezetek idei működési támogatásait, visszatartja azokat, illetve hogy a fentiek tükrében mire készülnek a jövőben.

MDF: Kibújt a szög a zsákból

"Kibújt a szög a zsákból" - nyilatkozta az Indexnek Pettkó András, a Magyar Demokrata Fórum parlamenti képviselője, aki szintén tagja a társadalmi szervezetek bizottságának. Pettkó szerint kiderült, hogy "a kormány miért ragaszkodik elvtelenül a Nemzeti Civil Alapprogram maradványképzési kötelezettségéhez".

Hozzátette: "Bebizonyosodott, hogy a maradványképzési kötelezettséggel csak az volt a kormány célja, hogy ezt a pénzt a jövő évben felálló majdani kuratórium ossza el, amelyben az MSZP elképzelése szerint már a szocialista pártaktivisták lesznek többségben". A politikus attól tart, hogy "így a kampányidőszak kellős közepén az MSZP által kiválasztott civil szervezetek kaphatnák meg a támogatás legnagyobb részét".

Az MSZP helyi szervezeteinek társadalmi kapcsolatait szondázza

Nyakó István, az MSZP szóvivője Halász János zavaira reagálva az MTI-nek elmondta: az MSZP soha nem titkolta, hogy jó kapcsolatokat kíván ápolni a civil szervezetekkel, különösen azokkal, akik működésükben, értékvilágukban felmutatják a baloldaliság és a baloldal alapvető értékeit. Mint mondta, természetesnek tartják, hogy ezen szervezetek működését a maguk módján megpróbálják segíteni. "Csak javasolni tudom a többi magyarországi pártnak is, hogy amennyiben nyitottak társadalmi, civil szervezetek felé, hasonló módon tájékoztatással segítsék őket munkájukban" - mondta Nyakó István.

A kormánypárti politikus elmondta: a levélben azt kérték helyi szervezeteiktől, hogy szóljanak a lakóhelyükön, környezetükben arra érdemesnek tartott civil szervezeteknek arról, hogy a közeljövőben egy olyan testület áll fel, amelyik a következő három évben alapvetően befolyásolhatja működésüket. Hozzátette: arra is kíváncsiak, hogy helyi szervezeteik milyen társadalmi kapcsolatokat ápolnak.