Valér
-2 °C
0 °C

Üres irodákban csöng a telefon

2004.07.01. 11:44
Július elsején jár le több tucat civil pályázat beadási határideje, ami éppen egybeesik a köztisztviselők napjával. Ez azt jelenti, hogy az a civil szervezet, amelynek az utolsó pillanatban is információra lenne szüksége, kénytelen az üzenetrögzítőre mondani kérdését, amelyre viszont már csak a határidő után, leghamarabb pénteken kaphat választ. A formailag hibás pályázatokat az államkincstár elutasítja, hiánypótlásra nincs lehetőség.
Éppen ma, július elsején jár le tucatnyi civil pályázat határideje. A pályázatra sokan az utolsó pillanatban jelentkeznek, közülük többen arra panaszkodtak az Indexnek, hogy a finisben felmerülő kérdéseikre nem tudnak választ kapni. Július elseje ugyanis a köztisztviselők napja, így a hivatalok zárva vannak, ügyelet nincs, a telefonok üzenetrögzítőre vannak kapcsolva.

A civil alapprogramért felelős Magyar Államkincstár központi számán az Index próbálkozására sem jelentkezik senki. A civil pályázatok hivatalos honlapján megadott számok közül az egyiken Gárdony Ildikó jelentkezik, aki a Civil Iroda Alapítvány megbízásából próbál segíteni a gondba került civileknek.

Tőle tudjuk, hogy csütörtökön délelelőtt több érdeklődő jelentkezett telefonon. Akiknek ő sem tud segíteni, azoknak a szakmai kollégiumokat kellene megkeresniük, ám "a titkárságokon ma senki sem dolgozik". A pályázatok egyébként többek között az egységes országos civil adatbázis megvalósíthatósági tanulmányának elkészítését, a civil szervezetek szakmai fejlődését segítő képzések támogatását, a hasonló profilú civil szervezetek működését és együttműködését elősegítő és népszerűsítő szakmai tanulmányutak szervezését, lebonyolítása segítik elő.

Hiánypótlásra nincs lehetőség

A Magyar Államkincstár által kiírt pályázatokról egy testület dönt, az ő ajánlásuk alapján köt szerződést a civilekkel az államkincstár. Gárdony Ildikó elmondta, hogy a testület csak a formailag tökéletes pályázatokat fogadja el, a pályázóknak hiánypótlásra nincs lehetőségük. A pályázati pénzeknek az adókból felajánlott egy százalékok adják a fedezetet.

Hogy miért nem lehetett a leadási határidőt hozzáegyeztetni a köztisztviselők munkaszüneti napjához, arra az Index nem kapott választ, ugyanis sem az államkincstárnál, sem a felelős szervként feltüntetett Esélyegyenlőségi Kormányhivatalnál nem volt elérhető csütörtökön senki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!