Valér
-1 °C
0 °C

Sziget: nem lesznek programok a Civil Faluban

2004.07.29. 17:08
Az ifjúsági tárca eljárása miatt csak csökkentett üzemmódban működik majd a Civil Falu az idei Sziget fesztiválon - közölték a programok szervezésében részt vevő civilek újságírókkal csütörtökön, miután ismét egyeztetést tartottak a rendezvény finanszírozásáról a minisztériummal. A tárca tovább tárgyalna és megegyezés esetén a fesztivál előtt két nappal utalná a hatmillió forintot.
Gábor Edina, a tárca helyettes államtitkára sajtótájékoztatón közölte, hogy péntek délig kaptak a civil szervezetek határidőt arra, hogy megnevezzenek egy olyan, jogi személyiségű társaságot, amely a minisztérium asztalára le tudja tenni azt a programot, amely végrehajtására szerződést tudnak kötni, azaz támogatást tudnak adni. Az államtitkár elmondta, hogy a civilek a rendelkezésre álló idő rövidségére hivatkozva vonakodnak a megállapodástól, de szerinte ez nem jelenthet akadályt, hiszen tavaly is a fesztivál előtt két nappal utalták át a civil programokra a pénzt. "Ezt az idén is tudnánk tartani", hangoztatta, megjegyezve, nem mondtak le a Civil Falu támogatásáról.

A civilek ezzel szemben azt mondják, hogy a szervezésre most már kevés az idő. Tavaly valóban csak közvetlenül a fesztivál előtt kapták meg a pénzt, de akkor a garanciát jelentő, a támogatásról szóló szerződést már jóval a Sziget előtt aláírták, ilyen idén pedig még nem született, hangzott el.

A csütörtöki, eredménytelen egyeztetést követően újságíróknak nyilatkozva elmondták, hogy a tárca korábban azt mondta, hogy csak utófinanszírozással tud támogatást adni, de ez számukra nem elfogadható, hiszen, mint egyikük fogalmazott, egyik szervezetnek sincs annyi pénze, hogy előre kifizesse a programok lebonyolításához szükséges előkészületeket.

A szervezetek képviselői elmondták: a lehetetlen helyzet miatt nem szerveznek programokat a Civil Faluba, azaz nem lesz például teaház, AIDS-szűrés és tűcsere-program. A több mint húsz szervezet azonban saját sátrával kitelepül az egyhetes rendezvényre, de összehangolt programokat nem szerveznek, hangzott el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!