Valér
-1 °C
0 °C

Clinton: Nem lehet csak üzleti alapú az egészségügyi rendszer

2007.10.06. 21:32
A világ egyik részén sem működhet csak üzleti alapon az egészségügyi rendszer – hangsúlyozta Bill Clinton szombaton Budapesten. Az egykori amerikai elnök hozzátette: Magyarországnak az egészségügyi reform során azt a modellt kell választania, amelyben minden állampolgár biztosított lesz.

A világ egyik részén sem működhet csak üzleti alapú egészségügyi rendszer, mindenkinek szüksége van az ellátásra – mondta Bill Clinton, a Közép-Európai Üzleti Központ által rendezett gálavacsorán. A volt elnök szerint Magyarországnak az egészségügyi rendszer átalakításakor azt a modellt kell választania, ami a legkevesebb adminisztrációs költséggel jár, minden állampolgárt lefed, rugalmas és azt szorgalmazza, hogy a munkáltatók ösztönözzék az alkalmazottaikat az egészséges életmódra.

Magyarország három modellt követhetne: a britet, a kanadait, vagy az európaiak egyikét. Nagy-Britanniában majdnem mindenki biztosított, az állam gyűjti be a járadékot, az egészségügyi szolgáltatók az államnak dolgoznak, aki pedig jobb ellátást szeretne, az megvásárolhatja azt. Kanadában a kormány finanszírozza a rendszert, de magánszolgáltatók vannak. Az európaiak közül a francia, a német, vagy a holland rendszer vegyes modell – mondta a politikus. Clinton kitért arra is, hogy az amerikai, a svájci és a kanadai egészségügyi rendszer a legdrágább a világon.

A volt amerikai elnök Budapesten

Az egykori elnök szerint jelenleg egyik egészségügyi rendszer sem tökéletes. A világon mindenhol problémát jelent az egészségügyi költségek növekedése és a civilizációs egészségügyi problémák, mint például a gyerekkori cukorbetegség ugrásszerű terjedése az USA-ban és az Egyesült Királyságban, vagy az érrendszeri betegségek Indiában.

Identitás és egyenlőtlenségek

Clinton a saját hazájáról is beszélt. Egyoldalú döntések helyett az együttműködésre kellene törekednie az Egyesült Államoknak, Amerika így javíthatna megítélésén – fogalmazott. Washington eddig egyoldalú döntéseket hozott és csak akkor működött együtt, ha arra nagyon szükség volt, a világon a legtöbb ember éppen ellenkezőleg gondolkodik a megoldási lehetőségekről. Meg kellene fordítani a folyamatot, és azt hangsúlyozni, hogy az Egyesült Államok a megállapodásokban érdekelt – mondta az egykori elnök.

Clinton az egyik legégetőbb problémának nevezte az identitás kérdését. A politikus szerint nincs nagy különbség a szlovákiai magyarok küzdelme, azon amin az írek keresztül mentek és a közel-keleti konfliktus között. A közösségeknek el kell dönteni, mi a fontosabb: a különbségek, vagy a közös emberség és a közös jövő – mutatott rá a volt elnök.

Az egyenlőtlenségekről szólva kiemelte: a gazdasági növekedés nem azonos a világ különböző pontjain és a társadalmakon belül sem. Miközben az Egyesült Államokban a termelékenység folyamatosan bővül, az emberek fizetései stagnálnak, a szegények száma pedig növekszik. Clinton szerint Magyarországon is hasonló folyamatok zajlanak. A biztonság folyamatos hiányának okai között említette Bill Clinton a terrorizmust és a klímaváltozásból, valamint a túlnépesedésből adódó változásokat. Az éghajlat módosulása miatt tízmilliók fogják elhagyni korábbi lakóhelyüket, ehhez jön még a túlnépesedett régiókból útnak indulók jelentős tömege – emelte ki a politikus.

Párbeszéd kell

A volt elnök egy kérdésre válaszolva kiemelte: a modern demokrácia nem olyan egyszerű, hogy a választáson a több szavazatot kapó azt csinál a következő időszakban, amit csak akar. A demokrácia fogalomkörébe beletartozik a többségi akarat, a kisebbségi jogok és a kormány hatalmának korlátozása is. Minden társadalomnak, amely demokratikus akar lenni szabad, független médiára van szüksége, még akkor is, ha ez a politikusoknak fájdalmas.

Clinton hozzátette: a korábban a vasfüggöny mögött lévő országokban kiemelkedően fontos a civil társadalom megerősítése. A magyar társadalom politikai megosztottságáról szólva elmondta: szervezett programokra van szükség, amelyeken az emberek párbeszédet folytathatnak egymással, átbeszélhetik az eltérő pártállásból fakadó ellentéteket. Meg kell érteni a valódi különbségeket, látni azt, hogy ki, miből szeretne politikai hasznot kovácsolni.

Az egykori elnök az egyik budapesti szállodában rendezett gálavacsorán mondott beszédet, a hotel előtt számos újságíró és turista várta az érkezését. A vacsorán számos üzletember mellett részt vett többek között Kóka János gazdasági miniszter, Draskovics Tibor tárca nélküli miniszter, April H. Foley amerikai nagykövet és Dávid Ibolya, az MDF elnöke is. Az egykori amerikai elnök a Közép-európai Üzleti Központ meghívására érkezett Budapestre szombaton kora délután. Az eredeti tervekkel ellentétben nem utazik szombat este tovább, hanem Budapesten tölti az éjszakát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!