Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csányi nem haragszik Dávid Ibolyára

2008.10.27. 06:44
Csányi Sándor az OTP Bank elnök-vezérigazgatója szerint a lehallgatási ügy kirobbanása óta nem romlott meg a kapcsolata az MDF-fel, bár azóta nem beszélt Dávid Ibolyával, a párt elnökével.

"A vizsgálatok majd eldöntik azt, hogy ki sorolható be a politika felvilágába, alvilágába és a tisztességes üzletemberek közé" - mondta az OTP Bank első embere A szólás szabadsága című műsorban. Csányi ismételten kijelentette, hogy nem kíván politikai pályára lépni. Mint hangsúlyozta: nem tudott arról, hogy politikusokat figyelt volna meg az a biztonsági cég, amely szavai szerint "magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtott a banknak és személy szerint neki is". Kifejezetten cáfolta, hogy politikusok megfigyelésére is megbízásokat adott volna a cégnek.

Az OTP-elnök elmondta, hogy cégeinek lefoglalt szervereit az ígéret szerint hamarosan visszakapja, de azokról még másolják az adatokat.

Dávid Ibolya szeptember 12-én sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a legfőbb ügyésztől és a Nemzeti Nyomozó Irodától is soron kívüli vizsgálatot kér, mert a birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél - a párt azóta visszalépett elnökjelöltje - érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. A hangfelvétel monogrammokat tartalmazó leiratát az MDF elnöke a sajtó rendelkezésére bocsátotta. Később nyilvánosságra került - és a felek is elismerték - hogy a felvételen Tóth János, az UD Vagyonvédelmi Zrt. résztulajdonosa és Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója beszél.

A hanganyag nyilvánosságra hozatala után egy hónappal Vas János, a Tisztelet Társasága által delegált képviselő kilépett az MDF frakciójából, amivel a megszűnés szélére sodorta a képviselőcsoportot. Vas kilépése után Dávid a pénzügyi oligarchák elleni harcként írta le a pártja részvételét a lehallgatási ügyben.

Az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél és a cég vezetőinek lakásán - összesen hat helyszínen - a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának feljelentése nyomán tartott házkutatást a Nemzeti Nyomozó Iroda még szeptember 10-én. A házkutatás során a rendőrség több számítógépet és adathordozót is lefoglalt, köztük olyanokat, amelyek Csányi Sándor cégeinek adatait tartalmazták.

Daróczi Dávid kormányszóvivő szeptember 24-én az MTI rendelkezésére bocsátotta azt a dokumentumot, amelyet az ORFK vezetője, Bencze József szeptember 11-én az igazságügyi miniszter részére készített, s amelyből kiderül: Csányi Sándor aznap telefonált neki.

Bencze József feljegyzése szerint - miután szeptember 10-én a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, Laborc Sándor feljelentést tett az UD Zrt. több vezetője és alkalmazottja ellen, valamint házkutatást tartottak hat helyszínen, ahol szervereket, adathordozókat foglaltak le - szeptember 11-én délelőtt Csányi Sándor telefonált neki. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója azt kifogásolta, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda a cégcsoportja által üzemeltetett három szervert is lefoglalta, csupán azért, mert azok az UD Zrt. irodájában voltak. Jelezte, hogy ha az üzleti titkok konkurens társaságokhoz kerülnek, az a cégcsoport számára hátrányos lehet, ezért írásban panaszt tett a nyomozó hatóságnál - tartalmazza az anyag.

Csányi Sándor egyik munkatársa szeptember 24-én tájékoztatta az MTI-t arról, hogy az üzletember által tulajdonolt BONITÁS-cégcsoport nevében a cégcsoport jogi képviselője a törvénytelenség ellen írásban panasszal élt a rendőrségnél és a Legfőbb Ügyészségen, mert Csányi Sándor fenntartja, hogy jogtalan és törvénysértő volt az általa tulajdonolt cégcsoport azon szervereinek lefoglalása, amelyek magánérdekeltségei, így a Bólyi Zrt., a Dalmandi Zrt., a Pick Csoport, a Sole-Mizo és a Csányi Pincészet termelési, kereskedelmi, pénzügyi adatait tartalmazzák.