Emőke
-4 °C
9 °C

Medgyessyt szószegőnek tituláló könyvet támogatott az NKÖM

2004.05.27. 16:30
Csapody Tamás, Ne az én nevemben című könyvét 400 ezer forinttal támogatja a Nemzeti Kulturális alapprogram, valamint a könyv támogatói között található a Nemzeti Kulturális Örökség minisztériuma is. A minisztérium által támogatott mű hevesen támadja a megjelenést támogató kormányt, amely illegitim módon, alkotmányellenesen sodorta háborúba az országot.
"Az is nyilvánvaló, hogy az Irakot megtámadó szövetségesek, közöttük Magyarország, a nemzetközi jog szerint agresszornak minősülnek, és Magyarország saját alkotmányával ellentétben támogatta 1998-ban, és támogatja most 2003-ban az Irak elleni háborút, miközben ezt sem a Biztonsági Tanács, sem az Alkotmánbybíróság soha nem fogja kimondani" - olvasható ez és ehhez hasonló mondatok Csapody Tamás pénteken megjelenő, Ne az én nevemben című könyvében. A magyar kormányt vehemensen bíráló, azt hol agresszornak nevező, hol illegitim tevékenységgel, háborús politikával, alkotmányellenességgel vádoló , a kormányfőt szószegőnek nevező könyv viszont éppen kormányzati támogatással jelenhetett meg.

Kulturális támogatás

Csapody könyvének kiadását a Nemzeti Kulturális Alapprogram 400 ezer forinttal támogatja, a könyv negyedik oldala szerint azonban a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma is támogatók között szerepel. A tárca sajtóosztályán annyit erősítettek meg, hogy az alapprogramból 400 ezer forintot kapott a könyvet kiadó Könyvpont Nyomda Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., arra azonban egyelőre nem tudtak válaszolni, hogy a miniszter saját keretéből támogatta-e a könyv megjelenését.

Pénteken már kapható

A Ne az én nevemben című könyv tulajdonképpen Csapody az elmúlt három évben a Népszavában és más sajtótermékekben megjelent publicisztikáit tartalmazza, valamint egy a szerzővel készített interjút. A könyvnek csütörtökön volt a bemutatója, pénteken pedig már kapható a könyvesboltokban.

Neve van

A honvédelmi tárcánál nem kívántak reagálni arra, hogy a hadsereg irányítását is bíráló könyv megjelenését egy másik tárca, a Hiller István vezette kulturális örökség minisztériuma segítette megjelenni. Noha már a Csapody-könyv bevezetőjében egyértelmű a szerző álláspontja: "neve van annak a kormánynak, amely belesodorta az országot a háborúba". A könyvben egyébiránt az ellenzéket is hasonló bírálatok érik, a szerző szerint "konstruktív ellenzékként viselkedett, és hatás nélküli békeretorikájával vált hiteltelenné".