Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Csarodai kormányülés: 10 milliárdos árvízi ígéret

2001.08.14. 15:02
Az árvízi helyreállítási munkákra további 10 milliárd forintot fordít a kormány - jelentette be a kabinet csarodai kihelyezett ülése után Orbán Viktor. A miniszterelnök a falu templomkertjében tartott sajtótájékoztatón elmondta: a kormány áttekintette az árvízi helyreállítási munkákat és megállapította, hogy a kitűzött célok megvalósítására nem elég a korábbi döntés alapján erre szánt 20 milliárd forint. Orbán utasította pénzügyminiszterét, hogy a költségvetést csoportosítsa át. Az országjáró körúton lévő kabinetnek ez az első olyan döntése, melyet majd a parlament is megerősíthet a büdzsé módosításával.
Újabb 10 milliárd forintot ígért el országjáró körútján Orbán Viktor miniszterelnök, aki a kabinet csarodai kihelyezett ülésének döntését tolmácsolta a sajtónak. A kormányfő közölte: utasította a pénzügyminisztert, hogy átcsoportosításokkal tegye lehetővé további 10 milliárd forint felhasználását, s a költségvetési átcsoportosítást októberben terjessze jóváhagyásra a parlament elé. A miniszterelnök meggyőződésének adott hangot, hogy minden képviselő - legyen kormánypárti vagy ellenzéki - jó lelkiismerettel szavazza majd meg az előterjesztést.

Helyszíni jelentés Csarodáról
"Ma már nem a kétségbeesés, hanem sokkal inkább a várakozás határozza meg az árvíz során bajba jutottak hangulatát" - mondta Csarodán Orbán Viktor miniszterelnök.

Bővebben az Index.Kelet-ben

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a miniszterek az előző napon, hétfőn felkeresték valamennyi árvízsújtotta beregi települést, így személyes tapasztalataik alapján összegezhették a látottakat a keddi kihelyezett tanácskozáson.

A kormányfő mindenekelőtt köszönetet mondott a bajbajutottak segítségére siető polgároknak.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az újjáépítésben kizárólag magyar vállalkozók vesznek részt. Elmondta: olyan konzorcium alakult a kivitelezésre, amely három-három nagy budapesti, illetve helyi vállalkozást tömörít. Kitért arra is, hogy 200 alvállalkozó dolgozik a térségben, ezek naponta 6-7 ezer embernek adnak kenyeret. Ezen túlmenően kétezren közmunkásként, illetve közhasznú munkásként dolgoznak a helyreállításon; velük együtt 8-9 ezer ember vesz részt az újjáépítési munkákban - mondta el a miniszterelnök.

fotó: Index.Kelet
A kormányfő a továbbiakban közölte, hogy a mezőgazdasági károkat hiánytalanul megtérítették, ugyanis az nemcsak kárpótlás volt, hanem a következő évi termelés megalapozása is. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy nemcsak a megrongálódott házak épültek újjá, hanem közösségi épületek, így iskolák, polgármesteri hivatalok és egyházi tulajdonban lévő ingatlanok is. Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy eddig 14-15 kilométer hosszúságban teljesen helyreállították a töltéseket. Ezzel együtt összesen 48-50 kilométer elsőrendű védvonalat építettek az idén - fűzte hozzá. Ősz közepére minden árvízkárosult család feje fölött fedél lesz, túlnyomó többségüknek végleges fedél - szögezte le a miniszterelnök.

Orbán Viktor és a miniszterek a kabinet ülése előtt megtekintették azt a hét újjáépített csarodai lakást, amelybe a keddi átadás után költözhetnek be az árvízkárosultak. A nyolcvan éves Kulcsár Józsefné a miniszterelnöknek elmondta, hogy elpusztult régi háza helyett háromszobás, tízmillió forinton felüli értékű új otthonhoz jutott az állami kártalanításból.