Zárt tárgyalás Császár Előd perében

2000.04.11. 16:56
Zárt tárgyalással kezdődött az 1998. december harmadikán halálos közúti balesetet okozó Császár Előd büntetőpere. A popzenész - információink szerint - vitatta a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, hogy a szakértők által megállapított 95 kilométer per órás sebességgel vezette gépkocsiját.
Császárt az ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozása vétségével vádolja
Császárt az ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozása vétségével vádolja, az e törvényi tényállást megvalósítókat a Büntető törvénykönyv 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel szankcionálja. A vádirat szerint Császár 1998. december 17-én 95-100 kilométer per órás sebességgel haladt a XII. kerületi Szilágyi Erzsébet fasoron, amikor többször áttért a menetirány szerinti bal oldalra, majd egy hirtelen kormánymozdulata után összeütközött a vele szemben 50-55 kilométeres sebességgel haladó rendőrautóval.

A karambolban életét vesztette Sz. Tamás, 25 éves rendőrfőhadnagy. A nyomozás vezetői nem tudták bebizonyítani azon több ízben tett kijelentésüket, hogy Császár kábítószer befolyása alatt állt a tragédia idején, a jóval korábban történt fogyasztást azonban kimutatott az orvosszakértő, amiért a popsztárt ügyészi megrovásban részesítették.

A rendőrség azt sem tudta elérni, hogy a közlekedési ügyet, valamint Császárnak két biztosítós alkalmazott segédletével a karambolozott autójára kötött, visszadátumozott biztosítása miatt, magánokirat-hamisítás címén indult eljárást egy perben, halmazatban tárgyalja a bíróság. (Ennek alapján ugyanis szigorúbb büntetést szabhatnak ki, ugyanis a halálos közúti balesetek okozóit a bírák többnyire felfüggesztett szabadságvesztésre ítélik.)

A zárt tárgyaláson értesüléseink szerint a védelem a vádirat hiányosságaira próbálta irányítani a figyelmet, Császár pedig azt vallotta, hogy autója egy nedvesedésen vagy jegesedésen csúszott meg.