Márk
13 °C
28 °C

Több helyen megsértették a kampánycsendet

2003.04.12. 18:24
A Lelkiismeret'88 civil szervezet öt aktivistája több budapesti választókör előtt agitált az európai uniós csatlakozás ellen szombaton, a népszavazás ideje alatt. Pénteken éjszaka három fiatalt fogtak el a kaposvári rendőrök, miután önkényuralmi jelképeket tartalmazó EU-ellenes plakátokat ragasztottak ki a Honvéd utcában. Állampolgári bejelentésre vizsgálják Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, hogy sértett-e kampánycsendet az Inform Média TIPP című lapjának pénteki száma.
A csoport tagjai uniós zászlót ábrázoló pólót viseltek, amelyre piros "nem" feliratot nyomtattak. Kocsis Imre, a szervezet elnöke az MTI-nek elmondta: azért kezdtek az akcióba, mert véleményük szerint a csatlakozásról szóló népszavazás alkotmányellenes.

Zászlórongálás a Lánchídon
Megrongáltak több európai uniós zászlót a fővárosban, a Lánchídon. Ismeretlenek több zászlóból kivágták az eu-s csillagokat, és néhány lobogót elvittek. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ügyeletese elmondta: a zászlók tulajdonosa még nem tett feljelentés az ügyben. Az MTI úgy tudja, hogy a zászlók a Városdekorációs és Reklám Szolgáltató Kft. tulajdonában vannak.

Kérték a kampánycsend-sértés jegyzőkönyvbe vételét

Szerintük a referendum kérdését ugyanis úgy kellett volna megfogalmazni: akarja-e, hogy Magyarország a jelenlegi feltételekkel csatlakozzon az Európai Unióhoz. A szervezet elnöke szerint akciójukkal nem követnek el bűncselekményt. Hozzátette: a kampánysértésről szóló beadványokat a helyi választási irodák bírálják el, ezek a testületek azonban semmilyen szankciót nem szabhatnak ki. A kampánycsend-sértést a szavazókörben a csoport kérésére jegyzőkönyvbe vették. Kocsis Imre elmondta: a szervezet a népszavazás alatt több szavazókört is felkeres, nemcsak Budapesten, hanem az ország több városában is.

Kormos Endre, a BRFK sajtó-alosztályának vezetője elmondta, hogy a kampánycsend-sértést nem a rendőrség, hanem a választási bizottság bírálja el. Hozzátette: a maihoz hasonló esetben a rendőrség tájékoztatja a csoport tagjait, hogy megsértik a gyülekezési törvényt, mivel demonstrációjukat nem jelentették be 72 órával az esemény előtt. A rendőrök felszólítják őket a demonstráció befejezésére, ha ennek nem tesznek eleget, előállíthatják őket, és szabálysértési eljárást indítanak ellenük.

Önkényuralmi jelképek Kaposváron

Tekintse meg galériánkat
A HavariaPress értesülése szerint a kaposvári rendőrök a Honvéd utcában pénteken éjszaka folyamán három fiatalt fogtak el, akik EU-ellenes plakátokat ragasztottak ki az utcában. A kampánycsend-sértés ügyében a Területi Választási Bizottság folytat eljárást, de nem kizárt, hogy a rendőrség is eljárást kezdeményez a fiatalok ellen, mert önkényuralmi jelképeket tartalmaztak a plakátok. Az MTI információi szerint a plakátokat a Szabad Magyarországért Mozgalom tagjai ragasztották ki, ezeket később a rendőrök eltávolították.

A főváros VIII. kerületében szombaton kampánycsend megsértéséről tett bejelentést egy választópolgár, mely szerint postaládájában a szavazás reggelén EU csatlakozás elleni szórólapot talált. A szavazatszámláló bizottság a Fővárosi Választási Bizottság eljárását kezdeményezte. Ugyancsak a VIII. kerületben kampánycsend megsértéséről tett bejelentést egy választópolgár, aki szerint a lakóházukban lévő két lépcsőházban több lakó lakása elé szombaton választással összefüggő, sokszorosított írást helyeztek el. Bejelentéséhez csatolta ennek 5 példányát. A helyi választási iroda a bejelentést a Fővárosi Választási Iroda vezetőjének továbbította.

Budajenő szavazóhelyiségéhez vezető út melletti telefonfülkére a kampánycsend időszaka alatt EU NEM cimkéket helyeztek el, melyet a szavazatszámláló bizottságnak délután egy választópolgár jelentett be. A Szavazatszámláló Bizottság megállapította, hogy a kampánycsendet megsértették, a bejelentés valós. A címkék azonnali eltávolításáról a bizottság gondoskodott.

A kiadó szerint nem sértett kampánycsendet a TIPP

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Választási Irodához egy állampolgár azzal a bejelentéssel fordult, hogy az Inform Média lapcsoporthoz tartozó TIPP című lap pénteki számában kampánycsend-sértő cikk jelent meg; az iroda szerint a gyanú alapos. Paál Gabriella, a térségi önkormányzat aljegyzője szerint a területi választási bizottságnak három nap áll a rendelkezésére arra, hogy foglalkozzon a bejelentéssel.

Az Inform Média Kft. szerint a társaság által kiadott TIPP című lap nem követett el kampánycsend-sértést az európai uniós népszavazással kapcsolatban, a kifogásolt reklámot tartalmazó újságot ugyanis még csütörtökön juttatták el előfizetőikhez - reagált közleményben a kft. A cég közlése szerint az újság minden kedden és pénteken jelenik meg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az európai uniós népszavazás előtt, április 8-án megjelenő újságban szerepelnie kellett volna egy, a referendummal összefüggő hirdetésnek, amely azonban technikai okok miatt kimaradt a TIPP-ből. A hirdetés fontosságára tekintettel a cég illetékesei úgy döntöttek, hogy a pénteki újságból kétfélét nyomtatnak: azt a 30 ezer példányt, amelyben a hirdetés szerepelt, még a kampánycsend beállta előtt eljutatta az olvasókhoz a kft. terjesztő hálózata. A fennmaradó 50 ezer példányt másnap, pénteken juttatták el az olvasókhoz, abban már nem kapott helyet a hirdetés. Az Inform Média Kft. az illetékes választási bizottságot erről csütörtökön értesítette.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft