Klaudia
-4 °C
2 °C

Vörös Csepelt sokkolta Sólyom

2005.06.09. 21:21
Ellentüntetés kísérte Gyurcsány Ferenc csütörtök esti fellépését a Csepeli Munkásotthonban. A miniszterelnök szerint a köztársaságielnök-választás Szili Katalinhoz és Sólyom Lászlóhoz is méltatlan volt.
Ki akart törni a szegénységből
Nézze meg a képeket!
(Fotó: Barakonyi Szabolcs)
"Egy bajuk lesz az SZDSZ-eseknek, hogy jövőre vissza kell menniük dolgozni. Itt fogják söpörni az utcát" - mutat a Szent Imre téri HÉV-megálló felé a Királykert nagyhangú törzsvendége.

A Gyurcsány Ferenc csütörtök esti csepeli fórumára szállingózó közönség már jóval visszafogottabban nyilatkozik a keddi köztársaságielnök-választásról, sőt három megkérdezett szocialista szimpatizánsból kettő "a Szili Katit" hibáztatja. Bánszki József: "Balul ütött ki a választás. Szilinek vissza kellett volna lépnie, hogy legyen közös koalíciós jelölt." Szabó Ferenc: "Elmúlt a választás, a jövőről kell beszélni." Szikszai Istvánné: "Remélem, hogy jó elnököt fogunk választani. Ja, a köztársasági elnök? Sólyom Lászlót, ő lett, ugye?, okosan választották. Szili is okos, értelmes nő, de a keze miatt lehet, hogy nem tudná jól ellátni a feladatát."

Ígéretet tettek

Az előtérben egy "Szóljon hozzá" feliratú papíron lehet kérdezni Gyurcsánytól. A jutalom egy MSZP-s öngyújtó, amit azért az is megkaphat, akinek éppen elfogyott a gyufája. Az épület előtt a Fidelitas tüntet. Mentőállomást, iskolafelújítást, gerincutat követelnek, Gyurcsány nemsokára odabenn mentőállomást, iskolafelújítást, gerincutat ígér.

Egy, a gyűlésre érkező néni oda akar menni a lassan pacallá ázott jobbosokhoz, hogy elűzze őket. "Mi sem megyünk oda az ő rendezvényeikre" - mondja, de barátnője, a fotósok rosszalló pillantásaitól kísérve, lebeszéli arról, hogy jelenetet rendezzen. "Bent nem kérdezünk, mert ígéretet tettünk, hogy nem zavarjuk meg a rendezvényt" - mondja Ábel Attila, konzervatív ifjúsági szövetség (KISZ) alelnöke.

Volt fürdőszobája

Sokkolta őket Sólyom
"Jó napot, kezicsókolom" - idézi Juszt Lászlót a vastapstól kísérve bevonuló miniszterelnök. Az őt fogadó Tóth Mihály stílusán mély nyomott hagytak az ifjúsági-, szakszervezeti- és pártmozgalomban, valamint a Szovjetunió Kommunista Pártjának Politikai Főiskoláján töltött évek. "Remélem sok és jó kérdés fogalmazódik meg." Vagy: "Gyurcsány Ferenc húsz-huszonöt perces tájékoztatót tart".

A miniszterelnök a Csepeli Munkásotthon színpadán is előadta, amit Pápán, Székesfehérváron, Angyalföldön és egy sor más művházban. Hogy szobakonyhás lakásban nőtt fel, ki akart törni a szegénységből, édesanyja nyolc-kilencszáz forintot keresett, és fillérre pontosan tudta, mennyi pénz van a tárcájában. És a miniszterelnök hiába lett miniszterelnök, éppen olyan, mint mi, reggel korán kel, megnézi a gyerekeket és rohan dolgozni.

Csíptetős mikrofonba beszél, néha a közönséget is bevonja, és életének korábbi szakaszait érintve erőltetetten kanyarodik a mába. "Tizenkét-tizenhárom éves koromban nekem is a lakótelep volt a nagy felemelkedés. Volt fürdőszobánk! Na, ez a lakótelepi ház ma már harminc éves, ráfér a felújítás."

Sokkszerűen érte

A közönség kérdései adnak új lendületet az estnek. Gyurcsány "tájékoztatóján" nem kerül elő a köztársaságielnök-választás, bár a miniszterelnök a koalíció szónál kétszer is jelentőségteljesen néz a közönségre. "Akkor lássam a szadeszosokat, amikor a seggem közepét" - mondta a kormányfői tekintet. Harmadszor egy hajléktalan, de szocialista érzelmű kérdező hozta szóba. Sorsáért Sólyom Lászlót okolta, mert alkotmánybírói elnöksége idején az alaptörvényből kikerült a lakhatáshoz való jogról szóló passzus. A hallgatóságot sokkszerűen éri a hír, olyanféle moraj hullámzik, mintha ebbe kapaszkodva meg lehetne semmisíteni a dicstelen keddi választás eredményét. Gyurcsány türelemre int, előbb a munka, aztán a lakhatás.

Aztán sokáig semmi.

KÖZÖNSÉG: Miért erőtlen az MSZP kommunikációja?

GYURCSÁNY: A hazugság mindig egyszerűbb, mint az igazság.

KÖZÖNSÉG: Miért nem csukják le az alkoholistákat?

GYURCSÁNY: Azért, mert nem lehet lecsukni az alkoholistákat.

KÖZÖNSÉG: Lesz-e egykulcsos személyi jövedelemadó?

GYURCSÁNY: Bonyolult kérdés, de ma is adótárgyalást vezettem.

Méltatlan, méltatlan

Méltatlan volt az eljárás
Így csordogált az este, amikor egy papírrólolvasós háromkérdéses néni magához ragadta a mikrofont. Kedden este a körzetében éppen a ma esti fórumra szóló meghívókat vitte házhoz, amikor a baloldali szimpatizánsok sorra mondták neki, nemhogy a csütörtöki fórumra, még választani se mennek el 2006-ban. A néni egy magyarnóta-szöveggel próbálta megnyugtatni őket: "Ha az ember feladja, az élet mit sem ér."

Gyurcsány hosszas, színpadias töprengés után szóról szóra azt mondta, amit a kommunikációs csapatával kedd este megbeszélt. "Volt benne nagyon sok méltatlan elem. Nem hiszem, hogy cserben lehet hagyni egy koalíciós társat. Szili Katalinhoz és Sólyom Lászlóhoz egyaránt méltatlan volt az eljárás."

A néni másik két kérdése a hetven éven felüli, egyedülálló nyugdíjasok pénzének emelésére és az ellenzék "meggátlására" vonatkozott.