Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-3 °C
3 °C

Bíróság dönt a Csillebércről

2001.01.16. 22:44
Megindul a bírósági harc a Csillebérci Úttörőtábor tulajdonjogáért az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM), és a Magyar Úttörők Szövetsége (MÚSZ) között szerdán, a Fővárosi Bíróságon. Az ISM szerint a kétmilliárd forint értékű ingatlant 1989-ben szabálytalanul ajándékozta a KISZ az úttörőknek, így a 46 hektáros terület valódi tulajdonosa a Magyar Állam. Kedden délután az ISM ügyvédje bejelentette, hogy a keresetlevelük benyújtása után az MÚSZ eladta az ingatlant a Mobilber Ingatlanbefektetési Kft.-nek. Rácz Péter, a MÚSZ elnöke szerint ez ,,csúsztatás", ugyanis egy éve mindenki tud az eladási szerződésről - a Mobilber Kft. csupán most adta be az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzési kérelmét.
Az Ifjúsági és Sportminisztérium tavaly júliusban jelentette be, hogy a Csillebérci Tábor tulajdonjogáért keresetlevelet nyújt be a Fővárosi Bíróságra, mert vizsgálataik szerint 1989-ben a KISZ szabálytalanul ajándékozta a Magyar Úttörők Szövetségének a 46 hektáros ingatlant. Az érvelés szerint a KISZ az ajándékozás pillanatában már nem is létezett, a DEMISZ (a KISZ utódszervezete) pedig nem lehetett jogutódja az ifjú kommunistáknak. Az ISM szerint gyanús, hogy az ajándékozási procedúrát feltűnően gyorsan, és hatékonyan hajtották végre, pont azon a napon, amikor még a törvény engedte. 1989. július 1-én ugyanis megváltozott a földtörvény, amely addig lehetőséget adott arra, hogy a társadalmi szervezet kezelése alatt álló állami ingatlan tulajdonjogát akár más társadalmi szervezetre is át lehet ruházni. A szerdán kezdődő tárgyaláson elsőrendű felperesként a Kincstári Vagyonigazgatóság, másodrendű felperesként pedig az ISM lép fel az Úttörőszövetség ellen.

A MÚSZ eladta a tábort

A helyzetet bonyolítja, hogy a földhivatal ingatlan-nyilvántartási jegyzékébe a keresetlevél benyújtása után megjelent, ,,egy új név", - a Mobilber Ingatlanbefektetési Kft. neve -, mint a tulajdonjogának bejegyzését kérelmező leendő tulajdonos. Jaczkovics László, a Magyar Állam jogi képviselője szerint azt jelenti, hogy MÚSZ eladta az ingatlant.
-Az ingatlan-nyilvántartási széljegyzetek azt jelentetik, hogy megérkezett a bejegyzési kérelem, és az eljárás elindult - magyarázta a helyzetet Jaczkovics a kedd délutáni sajtótájékoztatón.

A meglepetés nem meglepetés

-Ebben semmi furcsa sincs, hiszen én, és a Mobilber Kft. ügyvezetője jelentettük be sajtótájékoztatón egy évvel ezelőtt, hogy a Mobilber Kft.-vel több tízmilliós opciós szerződést kötöttünk. Az a bejelentés, hogy ,,új vevő jelent meg", egyszerű csúsztatás, hiszen annyi történt, hogy a Mobilber most nyújtotta be a tulajdonjogát bejegyző kérelmét. A földhivatal ezután bírálja el a kérelmet - mondta a bejelentésre reagálva Rácz Péter, a Magyar Úttörők Szövetségének elnöke.

Rácz szerint ,,politikai hecckampány" indult, amelynek az a célja, hogy ellehetetlenítsék a tábor működését, az úttörőszövetséget, azzal a céllal, hogy megkaparintsák az értékes ingatlant.
-Ilyen nincs, hogy a tárgyalás előtt egy nappal az egyik fél sajtótájékoztatón beszéljen a részletekről. Ez politikai nyomásgyakorlás - mondta Rácz Péter.

A per

A perben két ingatlan rész tulajdonjoga szerepel. Az egyik a 46 hektáros úttörőtábor, a másik pedig a szomszédságában lévő 8 hektáros ,,kert" néven futó terület. A Magyar Állam azonban csak az előbbit kaphatja vissza, ugyanis a kisebbik terület 1990-től magántulajdonban van, így erre a részre érvényes az a rendelkezés, miszerint ha valaki 3 éve jóhiszeműen, vétel során jutott a területhez, akkor azt már nem lehet visszavenni tőle.

A csillebérci ingatlant közel másfélmillió dolláros jelzálog terhel. Feltehetőleg - mondják az ISM-ben - a MÚSZ visszapereli a 11 év alatt a táborba fektetett pénzét. ,,El fogunk számolni"- mondta Jaczkovics, aki szerint megjósolhatatlan, hogy mennyi pénzről van szó.

Adok-kapok

-A szerdai tárgyaláson, reméljük nem keveredünk bele a jogi csűrcsavarok taglalásába - mondta Szabó László, az ISM ifjúsági ügyekért felelős helyettes államtitkára. Szabó optimista, bár Jaczkovics László, ettől jóval óvatosabban nyilatkozott az Indexnek:
-Arra számítunk, hogy az ellenfél a végtelenségig húzni fogja az időt. Rácz Péter az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy ,,a keresetlevél tele van bizonytalan pontokkal", és az úttörőknél úgy vélik a felperes által megfogalmazott igények ,,teljesen megalapozatlanok".  • Vennék
  • Hírek