Ervin
14 °C
21 °C

Telefonon beszélik le az embereket a második fordulóról

2006.04.20. 14:35
Fejér megye 4. számú választókerületében egy női hang telefonon keresztül köszöni szépen a választóknak, hogy szavazatukkal a szocialista jelöltet már az első fordulóban bejuttatták a parlamentbe. Persze nem juttatták be. Hevesben debreceni kutyatulajdonosok sérelmezték az MSZP plakátjait. Az ország egyharmadában pedig MSZP-s szórólapok okoznak bonyodalmat.

Fejér megye 4. számú választókerületében csütörtök reggel óta, egy női hang sorban hívogatja az embereket, hogy a győztes nevében megköszönje a szavazatot, amellyel a szocialista jelöltet már az első fordulóban a parlamentbe jutatták, mondta az Indexnek az "állítólagos" megbízó. A szocialista Ecsődi László az Indexnek azt mondta, hogy az első fordulóban valóban ő kapta a legtöbb szavazatot, de nem eleget, ezért szükség van a második fordulóban is támogatói szavazatára.

Kinek a megbízásából?

Ecsődi nem tudja, ki telefonálgatja végig a választókerületet, mert ő ilyen megbízást nem adott, ugyanakkor elmélete szerint a Fidesz névjegyzékében szereplő, az MSZP-hez húzó személyeket hívja az ismeretlen nő. (Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a Népszabadságnak adott interjújában beszél hasonló, Szigetszentmiklóson történt esetekről.) Az Index két embert talált, akiket szintén megkeresett a telefonáló nő. A két férfi ugyanúgy emlékezett a jelentkező női hangra és arra, hogy megköszönte az Ecsődire adott szavazatokat, amelyekkel a szocialista jelöltet "bejuttatták" a parlamentbe.

Egyiküknek, egy adonyi férfinak a telefonálóról az a benyomása volt, hogy nem gép, hanem élő hang jelentkezett. A kulcsi férfi pedig azt furcsállotta az Indexnek, hogy ő nem is Ecsődire szavazott.

Az MSZP-s képviselőjelölt 47,38 százalékot kapott, a fideszes Rédli László pedig 39,81 százalékot. Az utóbbitól is megkérdeztük, hallott-e már hasonló tartalmú telefonhívásokról, de állította, semmit. Azt is határozottsággal kijelentette, hogy aktivistáik egészen biztosan nem alkalmaztak ilyet a választás alatt.

Az MSZP a helyi választási bizottsághoz és nagy valószínűséggel a rendőréghez fordul, mondta Ecsődi.

Hivatalos anyagnak álcázva

Rédli szerint a választókat nem ők, hanem éppenhogy az MSZP akarja megtéveszteni. A II. kerületben már ismert módszerrel Fejér megye 4-es választókörzete sem úszta meg azok nélkül a szórólapok nélkül, amelyek hivatalos választási anyagnak álcázva az MSZP képviselőjére hívják fel a figyelmet.

Deutsch-Für Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerint nem csak két helyen, hanem az ország egyharmadában a második fordulós állami választási értesítő egy borítékban érkezett a szavazólapot utánzó MSZP-s szórólappal. Az ország kétharmadában pedig a szórólapba behajtva érkezett meg a választási iroda hivatalos értesítője.

"Gyurcsány Ferenc és pártja egyetlen egy nap alatt ötmillió választási csalást követett el" - mondta Deutsch-Für Tamás, aki azt is bejelentette, hogy a pártja csütörtökön a szocialisták "tömeges választási csalása" ügyében büntetőfeljelentést tesz az MSZP-s szórólap felelős szerkesztője, Szigetvári Viktor kampányfőnök ellen.

„A rendszerváltáskor, 16 évvel ezelőtt azt gondoltuk, hogy véget ért az állampárti időszak és a megtévesztésre, csalásra hazugságra épülő politizálási stílus, de tévedtünk” - jegyezte meg Deutsch-Für Tamás. "Az MSZP a magyar baloldalnak a történelem fekete lapjaira kívánkozó hagyományait folytatva a kékcédulás választás után a kétcédulás választási csalás módszerét eszelte ki és alkalmazta" - mondta a politikus.

Az ügyben egyébként a posta is pert helyezett kilátásba, mert a társaság jó hírnevét sértőnek találták azt a szerdai fideszes állítást, hogy közös borítékban kézbesítették volna a választási értesítőt és a szocialista szórólapot. (Az Index eddig nem talált olyat, aki a Fidesz állításának megfelelően, borítékban kapta volna meg a szocialista szórólapot. Azok a munkatársaink, akik kaptak a Fidesz által kifogásolt kampányanyagból, boríték nélkül, szórólapként kapták meg a küldeményt.)

Nem késlekedett az MSZP válasza. Szigetvári Viktor kampányigazgató azt mondta, „úgy látszik, Deutsch-Für Tamás nem tanult korábbi kommunikációs balfogásaiból. Szomorúan tapasztalom, hogy a miniszterelnök-jelöltjét vesztett Fidesz ahelyett, hogy választási programjáról beszélne, képtelen rágalmakkal illeti az MSZP-t és postások tízezreit”. „A Magyar Szocialista Párt, ahogy eddig is, ezután is betartja a választási eljárás jogszabályait, a második fordulót megelőző mozgósító kampányunk részeként szórólapot juttatunk el az érintett körzetekbe, ezt a postán keresztül terjesztettük, de mindennek semmi köze nincs a Fidesz pánikjához” – tette hozzá Szigetvári Viktor.

Kutyauszítás, fenyegetőzés

Heves megyében a kampány más módszerek alapján durvul. Az MTI jelentése szerint fideszes aktivisták veréssel fenyegették, majd kutyákat uszítottak az MSZP szórólapjait terjesztő nőre a Heves megyei Aldebrőn. Hudák Tamás a szocialisták helyi kampányfőnöke elmondta: a körzet egy másik településén, Kálban túlnyomórészt Debrecenből érkezett Fidesz-aktivisták tépkedték, rongálták és felülragasztották a szocialista plakátokat. A szocialista párt mindkét ügyben rendőrségi feljelentést tett.

A helyi szocislita képviselőjelölt, Korózs Lajos (48,8 százalékot szerzett az első fordulóban) nyílt levélben fordult fideszes ellenlábasához. "A körzetben induló MIÉP-es jelölt visszalépése egyértelműen neked szól. Neked erre nincs szükséged, Pista!" - fogalmaz Herman Istvánnak (39,92 százalék) címzett levelében.