Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

MSZP-s listással reklámozta magát a fideszes egyesület

2006.09.29. 11:52
A Fidesz országgyűlési képviselője, Nógrádi Zoltán vezetése alatt álló egyesület a saját jelöltjeként tüntetett fel reklámújságjában egy, az MSZP listáján induló polgármestert. A mórahalmi kampánylapban reklámozott ötfős lista szereplői közül kettő nem Nógrádiék embere. A választási bizottság szerint megtévesztették a választókat, a honatya szerint csak tévedés történt.

Az elmúlt napokban egy városi kiadványban, a Mórahalmi Körképben buzdította Nógrádi Zoltán, mórahalmi polgármester saját egyesületének támogatására a választókat. A fideszes országgyűlési képviselő az olvasók figyelmébe ajánlotta az általa vezetett Homokháti Kistérségi Egyesület listáját is. A Csongrád megyei közgyűlési helyekért küzdő szervezet jelöltjeként közölt névsorban öt polgármester szerepelt, az élén természtesen maga Nógrádi.

Észrevették

Az MSZP csütörtökön panaszolta be az egyesületet a Csongrád Megyei Területi Választási Bizottságnál, mert az nem saját jelöltjeihez kért támogatást a szóróanyagában, sőt a hivatalosan regiszrált listája nem öt, hanem csak négy névből áll. A lapban ajánlottak közül ketten valójában nem Nógrádi emberei: Bata Ferenc, öttömösi polgármester a szocialisták listáján indul, Kovács József, zákányszéki polgármester pedig független. A bizottság csütörtöki ülésén meghozott döntés szerint a kiadvány "alkalmas a választók megtévesztésére" és a "jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét sérti".

Lemondta

Bata Ferenc az Indexnek elmondta, hogy a nyáron volt ugyan szó arról, hogy csatlakozik Nógrádi egyesületéhez, de aztán elfogadta az MSZP meghívását. Több mint egy hónapja szóban és emailben jelezte is döntést, a választási szerveknél pedig már csak szocialista színekben regisztrálták, így meglepődött, amikor mégis a szervezet jelöltjeként mutatta be a mórahalmi újság.

Megszerezték

"Egyszerű tévedésről van szó" - kommentálta az ügyet Nógrádi Zoltán, aki szerint "a tőle teljesen független", a mórahalmi városi könyvtár vezetőjének felelős kiadásában megjelent kiadvány egy régi listát "szerzett meg", és közölt le hibásan. Nógrádi elismerte ugyan, hogy a lapot ennek ellenére terjesztették városában, állítása szerint azonban erről az önkormányzat nem tehet.

Megkerüli a szabályt

A Fideszben a helyhatósági választás előtt eldőlt, hogy a párt országgyűlési képviselőit nem indítják megyei közgyűlési mandátumért. A Fidesz-KDNP és még négy további szervezet közös "10 ezer és az alatti lakosú települések választókerületi" listáján nem is kapott helyet parlamenti honatya. Nógrádi azonban listavezetőként saját egyesületével megkerülheti a párt belső szabályozását.