Antal, Antónia
3 °C
9 °C

MSZP-s listással reklámozta magát a fideszes egyesület

2006.09.29. 11:52
A Fidesz országgyűlési képviselője, Nógrádi Zoltán vezetése alatt álló egyesület a saját jelöltjeként tüntetett fel reklámújságjában egy, az MSZP listáján induló polgármestert. A mórahalmi kampánylapban reklámozott ötfős lista szereplői közül kettő nem Nógrádiék embere. A választási bizottság szerint megtévesztették a választókat, a honatya szerint csak tévedés történt.

Az elmúlt napokban egy városi kiadványban, a Mórahalmi Körképben buzdította Nógrádi Zoltán, mórahalmi polgármester saját egyesületének támogatására a választókat. A fideszes országgyűlési képviselő az olvasók figyelmébe ajánlotta az általa vezetett Homokháti Kistérségi Egyesület listáját is. A Csongrád megyei közgyűlési helyekért küzdő szervezet jelöltjeként közölt névsorban öt polgármester szerepelt, az élén természtesen maga Nógrádi.

Észrevették

Az MSZP csütörtökön panaszolta be az egyesületet a Csongrád Megyei Területi Választási Bizottságnál, mert az nem saját jelöltjeihez kért támogatást a szóróanyagában, sőt a hivatalosan regiszrált listája nem öt, hanem csak négy névből áll. A lapban ajánlottak közül ketten valójában nem Nógrádi emberei: Bata Ferenc, öttömösi polgármester a szocialisták listáján indul, Kovács József, zákányszéki polgármester pedig független. A bizottság csütörtöki ülésén meghozott döntés szerint a kiadvány "alkalmas a választók megtévesztésére" és a "jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét sérti".

Lemondta

Bata Ferenc az Indexnek elmondta, hogy a nyáron volt ugyan szó arról, hogy csatlakozik Nógrádi egyesületéhez, de aztán elfogadta az MSZP meghívását. Több mint egy hónapja szóban és emailben jelezte is döntést, a választási szerveknél pedig már csak szocialista színekben regisztrálták, így meglepődött, amikor mégis a szervezet jelöltjeként mutatta be a mórahalmi újság.

Megszerezték

"Egyszerű tévedésről van szó" - kommentálta az ügyet Nógrádi Zoltán, aki szerint "a tőle teljesen független", a mórahalmi városi könyvtár vezetőjének felelős kiadásában megjelent kiadvány egy régi listát "szerzett meg", és közölt le hibásan. Nógrádi elismerte ugyan, hogy a lapot ennek ellenére terjesztették városában, állítása szerint azonban erről az önkormányzat nem tehet.

Megkerüli a szabályt

A Fideszben a helyhatósági választás előtt eldőlt, hogy a párt országgyűlési képviselőit nem indítják megyei közgyűlési mandátumért. A Fidesz-KDNP és még négy további szervezet közös "10 ezer és az alatti lakosú települések választókerületi" listáján nem is kapott helyet parlamenti honatya. Nógrádi azonban listavezetőként saját egyesületével megkerülheti a párt belső szabályozását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!