Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Állampusztára kerül az országos bv-parancsnokhelyettes

2005.12.28. 15:42
Nemrégiben lemondott posztjáról Csóti András büntetés-végrehajtási dandártábornok, az országos parancsnok általános helyettese - tudta meg az Index. Csóti január 1-től az állampusztai fogház és börtön élén folytatja munkáját. Helyét Csere László veszi át, aki eddig kormánymegbízottként felügyelte a szervezet átalakítását. A büntetés-végrehajtás országos központjában az elmúlt hónapokban 40-50 alkalmazott, köztük számos magas rangú tiszt kapta meg felmondását.

A magyar büntetés-végrehajtás országos parancsnok általános helyettese jövő év elejétől egy vidéki bv-intézmény élén folytatja karrierjét.

Állampusztai parancsnok lesz

Az Index információi szerint január 1-én nevezik ki a nyugdíjazás miatt megüresedett állampusztai fogház és börtön parancsnokának Csóti Andrást, aki néhány hete mondott le Bökönyi István, az országos parancsnok helyettesének pozíciójáról. Úgy tudjuk, a Bökönyi Istvánnak írt lemondó levelében Csóti családi okokra hivatkozott, egyes forrásaink szerint azonban a lemondás hátterében az áll, hogy a helyettesvezető nem kívánt partner lenni a szervezet racionalizálásában, azaz a létszámleépítésekben. Yazbekné Szabó Katalin, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szóvivője az Index kérdésére megerősítette ugyan Csóti posztváltásának tényét, de további információt nem kívánt adni az ügyben, és a lemondás hátterével kapcsolatos híreket találgatásnak minősítette.

Jelentős racionalizálás

Úgy tudjuk, hogy a bv-központból Csótin kívül számos irányító posztot betöltő parancsnok távozik. Az országos parancsnokság állományából 40-50 alkalmazott kapott alacsonyabb beosztásra ajánlatot, amit nagy részük nem fogadott el. Mint emlékezetes, az igazságügyi miniszter, Petrétei József augusztus közepén nevezte ki Csere Lászlót, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokát a börtönreform miniszteri biztosává. A biztos, akinek megbízatása december 31-én jár le, többek között a központ létszámának leépítését kapta feladatul. A kormánymegbízott információink szerint január elsejével elfoglalhatja az általános helyettesi posztot, mert Csóti lemondását követően neki ajánlották fel a tisztséget. Csere László az Indexnek azt mondta, semmilyen összefüggés sincs tevékenysége, és Csóti távozása között. Csere azonban leszögezte, hogy az üggyel kapcsolatban kizárólag Bökönyi István nyilatkozhat.