Klaudia
-4 °C
2 °C

Medgyessy szerint neki nem kellett tudnia a pénzmosásról

2003.08.25. 16:57
A koalíciós pártvezetők és a miniszterelnök találkozóján nem született semmi érdemi eredmény, csupán egy testület felállításáról döntöttek, amely majd egyeztet az adócsökkentésről. Medgyessy arra a hírre reagálva, hogy bankelnöksége idején gyanús ügyletek történtek, azt mondta: a bank rendszeresen értesítette a hatóságokat, ha nagyobb pénzfelvétel történt.
Kisebb belpolitikai csúcstalálkozó helyszíne volt a Parlament hétfőn, ahol Medgyessy Péter kormányfő, Kovács László szocialista és Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök egyeztetett a 2004-es költségvetésről, az adócsökkentésről, és a közös célokról.

Medgyessy: nem kellett tudnom a pénzmosásról
Újságírói kérdésre - amely alapja egy több mint hatmilliárdos, gyanús pénzfelvétel még abból az időből, amikor Medgyessy vezette a pénzintézetet -, hogy bankelnöksége alatt pénzmosás-gyanús ügyletek történtek, Medgyessy visszakérdezett: van bankfelügyeleti határozat ezekről? Nincs - folytatta-, a bankfelügyeleti határozat után a bank pedig még élhet a lehetőséggel, hogy fellebbezzen a megfelelő fórumokon. Elmondta továbbá, hogy nagyobb pénzfelvételek esetén az Inter-Európa Bank rendszeresen értesítette a hatóságokat. Egyébiránt "elnökként nem kellett tudnom a tranzakciókról" - tette hozzá. Szász Károly, a Pénzügyi- és Szervezetek Állami Felügyeletének esetleges menesztéséről szóló találgatásokhoz annyit fűzött hozzá, hogy ő ilyet nem kezdeményezett, de 6-7 millió forintos havi fizetés mellett - utalt Szász fizetésére -joggal várható el, hogy felelős legyen a betétesek pénzéért. Medgyessy szerint nem működik, hogy valaki előremeneküljön, aztán visszatámadjon.
A miniszterelnök szerint eltérőek ugyan a hangsúlyok, ám közösek a célok. Kovács László szerint a társadalmi igazságosság a fontos, Kuncze Gábor szerint pedig mindhárman hívei az adócsökkentésnek.

Ezen túlmenően az elmúlt hetek frázisait ismételték meg az elnökök, akik azután találkoztak, hogy az SZDSZ kijelentette: ragaszkodik a jövő évi adócsökkentéshez, amelyet a kormány viszont elodázna. Medgyessy kifejtette a kabinet három prioritását: az életszinvonal ne csökkenjen (jóllehet az emelkedést "nem tudják vállalni"), a költségvetés hiánya ne haladja meg a 3,8 százalékot, folytatódjanak a fejlesztések, és "egyetlen fillér EU-s pénz se vesszen el"

A jövő évi adócsökkentéssel kapcsolatban a három résztvevő, a kormány és a két koalíciós párt Veres Jánoson, Szabó Lajoson és Wekler Ferencen keresztül folytatja az adócsökkentésről szóló tárgyalásokat.