Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Csúszásban a T. Ház

2001.05.28. 16:58
Nem sikerül teljesítenie az Országgyűlésnek a tavaszi ülésszakra tervezett programját, így a június 20-án kezdődő nyári szünetig megfeszített tempóban nyomhatják a gombot a honatyák. A tíz plenáris ülésnapon várhatóan több mint 15 törvény, illetve módosítás zárszavazására, valamint az ombudsmanok megválasztására kell időt kerítenie a T. Háznak. Leghamarabb az őszi ülésszakon döntenek a már évek óta halogatott Nemzeti Földalap felállításáról vagy a gázközművagyonnal kapcsolatos önkormányzati igények rendezéséről.

A június 20-áig tartó tavaszi ülésszak végéig még három plenáris hét áll a T. Ház előtt, ám a törvényhozatal jelentős csúszása és a rövidített munkahetek miatt megfeszített tempóban kell a képviselőknek nyomniuk a gombot. Tovább csúszik az évek óta halasztgatott Nemzeti Földalap ügye, a gázközművagyonnal kapcsolatos önkormányzati igények rendezéséről, az általános birtokrendszerről vagy az Alkotmánybíróságról szóló törvény tárgyalása is. Emellett kimarad a tavaszi ülésszak programjából a lőfegyverekről, lőszerekről és lőterekről szóló előterjesztés.

A nyári szünetig megfeszített tempóban nyomhatják a gombot a honatyák
A május 28-i plenáris héten dönt várhatóan az Országgyűlés az elektronikus aláírásról, a köztisztviselők jogállásáról és a külföldiek beutazását és tartózkodását szabályozó javaslatról, illetve az ügyészségi szolgálati viszonyról és az ügyészségi adatkezelésről szóló törvénymódosításokról. Emellett megszülethet a tankönyvpiac rendjét szabályozó és a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény módosítása is.

A katonai szolgálatról is voksolnak

Júniusban két hét alatt összesen öt napon tartanak plenáris ülést. Ekkor kell a T. Háznak voksolnia az eredetileg májusra tervezett egyházi ingatlanok rendezéséről szóló törvénymódosításról, az egyes fontos tisztségeket, valamint közbizalmi és közvélemény-formáló tisztséget betöltő személyek ellenőrzéséről és a Történeti Hivatalról szóló törvényről, valamint kéthónapos csúszással a vízgazdálkodás módosításáról. Zárszavazásra kerül emellett a hírközlési törvény, illetve a sor-, a tartalékos és a szerződéses katonai szolgálatot, a hadkiegészítési rendszer átalakítását érintő törvényjavaslat is.

A státustörvényről is szavaznak

Az utolsó plenáris hét két napján, minden bizonnyal éjszakába nyúló ülésen szavaznak a státustörvényről, a Magyar Nemzeti Bankról és várhatóan a Magyar Hősök Emléknapjáról. A nyári szünet előtti utolsó napon pedig a május 30-án megüresedő ombudsmanok posztjára választ utódot az Országgyűlés.