Bernadett
0 °C
4 °C

'Nagy nevek' és 'biztos befutók' a dabasi időközi választásokon

2001.03.19. 16:44
Matematikai csoda lenne, ha a vasárnapi első fordulóban országgyűlési képviselőt választanának Pest Megye 14. választókerületében. Az időközi választásokat azért kellett kiírni, mert tavaly októberben autóbalesetben meghalt Buza Attila, a térség Fideszes országgyűlési képviselője. Az átlagnál rosszabb részvételi arányokat produkáló kerületben 15 településen ötvenezer választópolgár szavazataiért nyolc jelölt küzd. Mivel az elhunyt honatya Ócsa városának is első embere volt, vasárnap polgármestert is választanak.
Három évvel ezelőtt ebben a kerületben indult Szabó Albert, de a szavazatoknak mindössze 0,32 százalékát kapta, így akkor még nem lett híres a terület. Most is szomorú apropó kellett hozzá: Buza Attila, a dabasi választókerület országgyűlési képviselője tavaly október 16-án meghalt egy autóbalesetben, ezért mind a térség képviselői, mind Ócsa városának polgármesteri széke megüresedett. Híressé pedig azért válhat a választás, mert minden politikai párt a jövő évi általános országgyűlési választások eredményeire szeretne következtetni a voksolásból.

Az időközi választások első fordulóját vasárnapra írta ki az Országos Választási Bizottság, és ha ezen nem sikerült képviselőt választani, akkor április 8-án ismételhet a kerület tizenöt településének ötvenezer választópolgára.

Nyolcan küzdenek a szavazatokért

Az ajánlószelvényeket nyolcan gyűjtötték össze a tizenöt településen, amelyek általában egy -egy autópálya-leágazásról kapták a nevüket. Így többek között Inárcs, Gyál, Dabas, Ócsa, Újhartyán tartozik a települések közé. Két évvel ezelőtt 47 százalékos volt a választókerület részvételi aránya, de a településekről kapott információk szerint ennél most jóval kevesebb várható.

Az időközi választáson szinte az összes politikai erő képviselteti magát. A teljes kormánykoalíció támogatatását Szűcs Lajos, jelenlegi Fideszes megyei önkormányzati képviselő élvezi. A szocialisták Örkény jelenlegi polgármesterét, Kovács Istvánt támogatják, míg a Szabad Demokraták Szövetsége azt a Nagy Ferencet, aki harmadjára száll ringbe a képviselői posztért. A MIÉP Franka Tibor újságírót indítja, míg a kereszténydemokraták Komjáti Jakabot, helyi nagyvállalkozót, a Magyar Demokrata Néppárt pedig elnök asszonyát Pusztai Erzsébetet. Két, alternatív politikai tömörülés is megméretteti magát: a Zöld Demokraták Juhász Károly nyugdíjast, a Harmadik Oldal Magyarországért pedig Palotainé Bodó Ágnest találta a legalkalmasabbnak a jelöltségre.

Franka kontra MSZP

Franka Tibor hétfőn arról tájékoztatta a Magyar Hírlapot, hogy panaszt emel az Országos Választási Bizottságnál, mert szerinte ,,az MSZP pazarló és törvénytelen kampányt folytat". Indoklása szerint a szocialisták jóval túllépték a törvényben plafonként meghatározott egy képviselőjelöltre fordítható egymillió forintos határt, és ezért levélben fordul a kampánypénzeket felügyelő Állami Számvevőszékhez. Az ÁSZ sajtótitkára, Divinyi Péter az Indexnek azt mondta, hogy hozzájuk nem érkezett Frankától levél, de ,,ha jön, ha nem, jövőre minden bizonnyal felülvizsgálják a kampány pénzügyeit". Az OVB Választási Főosztályán szintén nem tudtak Franka vélt panaszáról.

Szabó Imre, Kovács István kampányfőnöke, az MSZP megyei szervezetének elnöke az Indexnek ,,politikai kampányfogásnak" minősítette Franka kijelentéseit, és hozzátette, hogy Franka feltehetően azért próbálkozik ilyen támadással, mert ,,nem talált magának közönséget".

Polgármestert is választanak

Buza Attila halálával megüresedett Ócsa polgármesteri széke is, amelyért a néhai polgármester özvegye, Buzáné Icsó Zsuzsanna, valamint az eddig alpolgármesterként dolgozó Dönti Károly verseng. Buzáné a Fidesz-FKgP-MDF támogatásával indul, még Dönti függetlenként száll a ringbe, a szocialista párt és a Harmadik Oldal Magyarországért patronálásával.