Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

,,Nem volt jelentős a tét"

2001.03.26. 16:52
Két politológus, Kovács László és Lengyel lászló nyilatkozott az Indexnek a dabasi időközi választás eredménytelen, első fordulójáról. "Dabason azok a rétegek élnek, melyek szinte sohasem szavaznak. Nem látják értelmét a választásoknak" - véli Lengyel László.

,,A 28 százalékos választási részvétel, az úgynevezett politikai apátia nem tekinthető általánosnak országszerte, hiszen az időközi választásokon mindig alacsony a szavazási hajlandóság. Nincs megfelelő tét, kicsi az aktivizáló hatás" - mondta el Kovács László politológus.

,,Dabason azok a rétegek élnek, melyek szinte sohasem szavaznak. Nincs városi centrum, nincs szervező érdekcentrum. Egy erősen individualizált réteg él itt, kiknek elvileg a kisgazdákra kellett volna szavaznia. Nem látják értelmét a választásoknak" - tette még hozzá Lengyel László politológus.

Franka és nem a MIÉP triumfált

,,A radikális MIÉP jó szereplése több faktornak köszönhető. A szavazók nem alkotnak egységes tábort. A rendszerváltás veszteseiről van szó, akik valamilyen radikális pártot kerestek és találtak a MIÉP szervezetében. Másik részük feltehetően a kisgazda pártból jött választó, aki ez elmúlt hetek FKgP-s szereplése után kiábrándult pártjából" - véleményezte a radikális párt 13 százalékos szereplését Kovács László.

,,Látni kell, hogy a MIÉP-nek volt egyedül országosan ismert jelöltje. A többi, tíz százalék fölötti párt jelöltjei mind polgármesterek, valamilyen érdekcsoport képviselői. Mint ilyenek nyilván más érdekcsoportokat viszont megsértenek. Franka Tibor ismert újságíró. A szavazói elsősorban személyére adták le szavazataikat, nem a jelölő pártra" - hívta fel a figyelmet Lengyel László.

Érvényes lesz a második forduló

,,Ez az időközi választás azt bizonyítja, hogy a Fidesz-FKGP-MDF összeolvadás sikeres. Együttesen felveszik a versenyt az MSZP széleskörű támogatottságával. Most, a második forduló előtt növekedni fog a pártok aktivitása. Van rá esély, hogy a részvételben összejön a 25 százalékos érvényességi küszöb" - összegzett Kovács László.

,,A választási részvétel tendenciáiban csökken Magyarországon. Az előző országgyűlési választásokon két megyében is érvénytelen lett a szavazás eredménye. Nő a csalódottság, a kiábrándultság. Mind a politika, mind a politikusok tekintélye csökken. Mégis valószínű, hogy a választók több mint egynegyede megjelenik majd az urnáknál a második fordulóban" - foglalta össze Lengyel László.

A Fidesz nyerhet - a kisgazdáknak annyi

,,Franka Tibor nem fog visszalépni, hiszen a MIÉP feltehetően meg akarja erősíteni 13 százalékos pozícióját. Feltéve azonban, hogy az SZDSZ jelöltje visszalép, és szavazói mind az MSZP-re adják le voksukat, a Fidesz nehéz helyzetbe kerülhet" - számolt Kovács László, majd hozzátette: ,,Az időközi választások eredményéből azonban nem lehet előre jelezni a 2002-es országos választás eredményeit".

,,Várható az MSZP mozgósítása, azonban ez nem biztos, hogy ez elég lesz a választási győzelemhez. A 2002-es választásra nem tennék előrejelzést, de az biztos, hogy a kisgazdák önerőből nem jutnak be a parlamentbe" - prognosztizált Lengyel László. ,,A Dabason most tíz százalék feletti eredményt elért három párton kívül, az öt százalékos parlamenti küszöböt, várhatóan az SZDSZ éri még el".