2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Vikidál beismerte, ő volt Dalos ügynök

2004.04.22. 08:10
Személyesen kért bocsánatot szerdán Vikidál Gyula rockénekes Nagy Ferótól, amiért a pártállam idején többek között róla is jelentéseket adott az állambiztonsági szolgálatnak - írja a Népszabadság. A zenészek tudni szeretnék azt is, ki volt az úgynevezett "Dobos" fedőnevű ügynök, aki "igen rosszindulatúan nyilatkozott kollégáiról tartótisztjének".
Mint arról nemrég a Magyar Narancs című hetilapban Szőnyei Tamás beszámolt: a nyolcvanas évek elején népszerű Dinamit nevű zenekar egyik tagja annak idején együttműködött az állampárt titkosszolgálatával. A szerző levéltári kutatásai során kiderült, hogy a rockegyüttes egyik tagja "Dalos" fedőnéven információkat adott a magyar rockzene világáról a belső elhárításnak.

Az újságcikk alapján a rockzenészek kutatni kezdték: kik voltak egykori besúgóik. A gyanú Vikidál Gyulára terelődött, aki cáfolta, hogy ő jelentett volna. "Nem hiszem, hogy a Dinamit tagjai közül bárki is jelentett volna" - mondta korábban. Szerinte minden egyes koncerten jelen voltak az ifjúságvédelmi osztály emberei, akik feltehetően beszámoltak az eseményekről, vagy az együttest kísérő személyzetből "állítottak rájuk" valakit.

Megfűzték

Szerdán viszont bocsánatot kért. "Úgy döntöttem, szembenézek egykori zenésztársaimmal és ezzel egyszer és mindenkorra lezárom a múltat" - nyilatkozta a zenész a napilapnak.

"Gyuszival, ahogy eddig, ezután is barátok maradunk" - nyilatkozta Nagy Feró, aki szerint Vikidál csupán "kényszeredett jelentéseket" produkált. "Fűztem, hogy álljon ki a nyilvánosság elé és kérjen bocsánatot, mert egy életen át emésztené magát" - tette hozzá az egykori rock fenegyerek. Nagy Feró viszont - több más zenésztársával együtt - szeretné még kideríteni: ki volt az úgynevezett "Dobos" fedőnevű ügynök, aki "igen rosszindulatúan nyilatkozott kollégáiról tartótisztjének".

Feró mindent tud

Dalos ügye kapcsán azóta Som Lajosról is kiderült, hogy jelentéseket készített a titkosszolgálatoknak. Akár csak egy "Dejkó" fedőnevű ügynök, aki többek között a Beatrice együttesről, Szűcs Judithról vagy Karda Beátáról adott információkat. Nagy Feró tudja ki volt az illető, de mint fogalmazott, "jó lenne, ha ország-világ elé kiállna, és annyit mondana: bocs, fiúk!

Arató András, az ismert lemezlovas nemrég egy tévéműsorban elismerte, hogy szóba kerülhet ilyen összefüggésben a neve, hozzátéve, hogy nincs abban semmi, ha valaki több mint két évtizede hitt valamiben, s annak megfelelően cselekedett.