Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Dávid Ibolyának a miniszterelnökség sem kell a Fidesztől

2006.04.10. 07:24
Kibírtuk a Fidesz halálos ölelését, nem kaphatunk ennél több támadást - fogalmazott Dávid Ibolya, aki hétfő reggeli nyilatkozatában megerősítette, startégiai tervei vannak, egy új jobbközép centrumot szeretne kiépíteni 2010-re. Kuncze Gábor arról beszélt, hogy még hétfőn megkezdik a tárgyalást a koalíciós partnerrel.

Dávid Ibolya határozottan kizárta az együttműködést a Fidesszel. Az MDF elnöke a Klubrádióban azt mondta, hogy az elmúlt két hét tapasztalatai alapján nem lát esélyt a koalícióra.

Az MDF nem akar együttműködni a Fidesszel, akkor sem ha miniszterelnöki posztot ajánlanak fel, nyilatkozta a politikus. Dávid Ibolya korábban arra emlékeztetett: a minap úgymond kőbe vésték, hogy nem fogják hatalomra segíteni Orbán Viktort, és nem fognak asszisztálni Gyurcsány Ferenc kormányalakításához. "Egy olyan csoporttal, amelyik pénteken még arra is képes volt, hogy egyházi embereket zsaroljon meg még ebben a formában sem kívánok együttműködni" - mondta a konzervatív politikus.

Reggel az MTV Nap-kelte műsorában Dávid Ibolya kifejtette, hogy most egy 10 százalékos támogatottságú párt elnöke lehetne, ha a Fidesz nem támadta volna éveken készül módszeresen az MDF-et és nem gátolta volna kampányukat minden lehető eszközzel az utolsó pillanatig.

Elmondta, kicsi az esély az arra, hogy adott esetben együtt alakítson kormányt az MDF a Fidesszel. "Az MDF nem hataloméhes csapat, fontosabb, hogy egy igazi konzervatív oldal legyen Magyarországon, mely a tisztességre és a moralitásra épül - fogalmazott. Véleménye szerint az új jobbközép centrum 2010-re felépíthető.

Elmondta, nem szövetségi politikára gondolnak, azt meghagyják másnak, hanem egy "európai értelemben vett, valódi keresztény értékekre épülő" jobboldali politikát valósítanának meg.

Arra a kérdésre, hogy miként fogja elviselni az MDF a Fidesztől jövő támadásokat abban az esetben, ha az ő támogatásuk hiányában nem lesz kormányváltás, úgy fogalmazott: az eddigieknél keményebb támadásokat nem tud elképzelni. "Nem babazsúr volt eddig sem, ön nem tudja, hogy mit kaptunk az elmúlt években, kibírtuk a Fidesz halálos ölelését. Nem kaphatunk ennél több támadást."

Kölcsönös visszalépések

Az SZDSZ vezetői még ma leülnek tárgyalni a szocialistákkal - mondta hétfőn reggel Kuncze Gábor. "Megállapodást kell kötni, nem számtanozni kell" - fogalmazott a pártelnök. Mint mondta, azt szeretnék, hogy azokban a körzetekben, ahol erősek, az MSZP lépjen vissza az ő javukra.

"Matematikailag lehetséges még a kormányváltás, de az egyéni választókörzetekben van annyi tartalék, hogy a koalíció megmaradjon. Ehhez, szemben a négy évvel ezelőtti kampánnyal egy nagyon erős hajrára és egy ésszerű megállapodásra lesz szükség" - fogalmazott.