Örs, Stella
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Dávid Ibolya szerint Kiss Péter is felelős Medgyessy politikájáért

2004.08.22. 15:28
Dávid Ibolya szerint ez a kormány nem adott választ az ország megváltozott gazdasági, világpolitikai, Európa-politikai és biztonságpolitikai körülményeire.
Az MDF elnöke az MTI-nek vasárnap elmondta: "egyértelmű nem" a válasz arra a kérdésre, hogy miben különbözik az MSZP a kettő, négy vagy akár hét évvel ezelőtti önmagától, illetve, megújult-e a párt a kormányzati felelőssége alatt.

Hozzátette, hogy az MSZP meg akart újulni, céljai voltak, és feltételezése szerint még jó szándék is kísérte e folyamatot, ám a szocialistáknak nem voltak eszközei a megújuláshoz.

Érdekcsoportok egymás ellen

"A kormányzaton belül millió érdek és érdekcsoport kerekedett felül, és ez nemcsak a korrupcióra, a visszaéléseikre vonatkozik, hanem azokra a célokra is, amelyek a reformok kapcsán fogalmazódtak meg" - mondta az MDF elnöke.

Úgy vélte, az MSZP-n belül nem tudtak egyetértésre jutni a közigazgatási reformban, az adópolitikában, a gazdasági reformpolitikában, az egészségügy átalakításában. "Ennek a következménye lett a kamarillapolitika" - mondta, hozzátéve: emiatt maradt el a pozitív érdekek integrálása is.

Dávid Ibolya szerint most olyan, "béklyókkal rendelkező politikusok jelentek meg miniszterelnök-jelöltként, akik eddig részesei voltak ennek a folyamatnak". "El lehet játszani a gondolattal, hogy miért nem jött számításba egy vitathatatlan tekintélyű ember. Nem is láttunk arra utaló jelet, hogy erre kísérletet tett volna az MSZP és az SZDSZ" - jelentette ki, hozzátéve, hogy az ország helyzete, európai uniós megítélése talán ezt a megoldást igényelné.

Dávid Ibolya leszögezte: a miniszterelnök-jelölő folyamat úgy indult meg, hogy "az elsődleges cél a szocialista érdekkörök és érdekek egyensúlyának a fenntartása legyen".

A miniszterelnök legfőbb bizalmasa

Az MDF elnöke szerint úgy tűnik, hogy az eddigi folyamatokban politikai felelősséget viselők viszik tovább a megszokott módon a kormányzást. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a két jelölt között ez a politikai felelősség más.

"Hiszen a mindenkori kancelláriaminiszter a mindenkori miniszterelnök legfőbb politikai bizalmasa" - mondta, emlékeztetve arra, hogy ez volt a jellemző Antall József és Kajdi József kapcsolatában, Horn Gyula és Kiss Elemér, valamint Orbán Viktor és Stumpf István esetében is.

Dávid Ibolya hangsúlyozta: a mindenkori kancelláriaminiszter készíti elő a kormány és a kormányfő politikáját, koordinál és felelős a végrehajtásért.

Nyakó: Dávid igazságtalan

Nyakó István szerint igaztalan Dávid Ibolya MDF-elnök azon kijelentése, hogy ez a kormány nem adott választ az ország megváltozott gazdasági, világpolitikai, európai politikai és biztonságpolitikai körülményeire.

Az MSZP szóvivője szerint a Medgyessy-kormány helyreállította Magyarország megtépázott nemzetközi tekintélyét a kormányváltást követő napokban. Hozzátette: az a kormány viszont, amelynek Dávid Ibolya is tagja volt, "arroganciájával, faragatlanságával Oroszországtól Amerikáig, a visegrádi országoktól Kínáig minden ország vezetőiben visszatetszést és megütközést keltett".

Nyakó István szerint igaz viszont Dávid Ibolya azon észrevétele, miszerint a kormányzaton belül millió érdek és érdekcsoport kerekedett felül, és ez nemcsak a korrupcióra, a visszaéléseikre vonatkozik, hanem azokra a célokra is, amelyek a reformok kapcsán fogalmazódtak meg.

A szocialista párt szóvivője megjegyezte: Dávid Ibolya észrevétele sajnos két évet késett, ugyanis "csak az Orbán-kormányra lehet értelmezni ezeket a mondatokat, ezeket a szavakat."